Eerste Kamer wil Opstelten spreken

Aangepast

De Eerste Kamer wil een gesprek met informateur Opstelten over haar positie tegenover een nieuw kabinet. In een brief, in het bezit van NRC Handelsblad, vragen de fractievoorzitters van alle partijen behalve het CDA en de VVD zich af of Opstelten zich in zijn onderzoek niet wat nadrukkelijker op de Eerste Kamer moet richten.

De fractievoorzitters benadrukken dat volgens de opdracht aan Opstelten het nieuwe kabinet vruchtbaar moet samenwerken met de Staten-Generaal. Dat verwijst dat ook naar de Eerste Kamer, menen de ondertekenaars.

Verstandig

"Tevens hebben zij kennis genomen van de opmerking van de voorgaande informateur Lubbers in de Tweede Kamer, dat u de relatie met de Eerste Kamer nadrukkelijk zou moeten betrekken in uw onderzoek", schrijven de fractievoorzitters. "Zij vragen zich in af of het niet verstandig zou zijn als u zich in uw onderzoek naar een vruchtbare samenwerking met de Staten-Generaal wat meer nadrukkelijk op de Eerste Kamer zelf zou richten."

Meerderheid

De partijen die de brief hebben ondertekend, hebben samen een meerderheid in de Senaat. Daardoor kan de Eerste Kamer alle wetsvoorstellen van een kabinet verwerpen. VVD en CDA hebben samen maar 35 van de 75 zetels. De PVV zit helemaal niet in de Eerste Kamer.

In maart 2011 zijn er Provinciale Statenverkiezingen. Daarna wordt een nieuwe Eerste Kamer gekozen. Verwacht wordt dat dan de PVV wel in de Senaat vertegenwoordigd zal zijn.

STER Reclame