NOS NieuwsAangepast

Lubbers wil time-out, CDA-top niet

Oud-informateur Ruud Lubbers pleit voor een time-out in de formatieonderhandelingen. Hij schrijft dat in een brief die de Volkskrant bekendmaakte. De brief is gericht aan CDA-fractievoorzitter Verhagen en waarnemend partijvoorzitter Bleker.

Een onderbreking van de formatieonderhandelingen "biedt de mogelijkheid een tussenbalans op te maken", schrijft Lubbers. Hijzelf is geen voorstander van de combinatie VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV.

"Wat mijzelf betreft behoud ik mijn positie van "neen, tenzij", schrijft hij. Als uit zo'n tussenbalans zou blijken dat de formatie toch de goede kant opgaat "kan ik alsnog publiekelijk steun verlenen".

Niet aan de orde

In een reactie op de brief van Lubbers heeft CDA-fractieleider Verhagen laten weten dat een time-out niet aan de orde is. Verhagen zei respect te hebben voor Lubbers, maar hij is er ook van overtuigd dat hij met goede resultaten uit de onderhandelingen kan komen die ook de zorgen van Lubbers kunnen wegnemen.

Ook partijvoorzitter Bleker heeft het voorstel van Lubbers afgewezen. Op de CDA-site zegt hij: "Als partijvoorzitter heb ik het volste vertrouwen in de onderhandelaars en de fractie. Zij zijn nu aan zet, niet anderen binnen onze partij. Als partij zullen wij een eventueel eindresultaat beoordelen, zowel door het partijbestuur als uiteindelijk door het partijcongres. Ik wijs het voorstel van Lubbers dan ook af."

Andere coalitie

Lubbers stelt in zijn brief dat er nog een andere coalitie mogelijk is, namelijk van VVD, CDA, D66 en GroenLinks. "Dat is tezamen weliswaar slechts 72 zetels, maar niet minder stabiel dan wat nu beoogd wordt", aldus Lubbers. Hij verwacht dat zo'n kabinet wordt gedoogd door Christenunie, SGP en Partij voor de Dieren.

Hij schreef in een eerdere brief aan Verhagen en Bleker dat hij zich in toenemende mate zorgen is gaan maken. Lubbers vindt het zijn plicht om er voor te zorgen dat er geen geweld wordt gedaan aan de vrijheid van godsdienst en dat het verbod op discriminatie naar letter en geest wordt nageleefd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl