De Nederlandse inzamelingsactie voor Pakistan heeft voorlopig 16,1 miljoen euro opgeleverd. Dat is gisteravond bekendgemaakt aan het einde van de nationale actiedag.

De Samenwerkende Hulporganisties (SHO) hadden geen streefbedrag in gedachten. De SHO benadrukt dat het om een tussenstand gaat. Het gironummer 555 blijft voorlopig open.

De publieke omroep en de zenders SBS6 en RTL4 stonden gisteren de hele dag stil bij de watersnood in Pakistan.

Belpanel

In vergelijking met eerdere acties liep het niet echt storm met donaties. Er werd vooral gebeld door particulieren die relatief kleine bedragen doneerden. Veel grote initiatieven zijn er niet gemeld. Grote bedrijven lieten het afweten, net als gemeenten en provincies, die bij de actie voor Haïti nog royaal in de buidel tastten.

Tot gisterochtend was er zes miljoen euro binnengekomen. De Nederlandse regering maakte daarna bekend nog eens twee miljoen euro te geven.

Taliban

In het zuiden van Pakistan worden opnieuw overstromingen verwacht. Daardoor moeten honderdduizenden mensen hun huis uit. Aanvankelijk was vooral het noorden getroffen, inmiddels heeft het noodweer ook het zuiden bereikt.

Naar schatting zijn twintig miljoen Pakistanen getroffen door de ramp. De Taliban hebben gezegd dat de aanwezigheid van buitenlandse hulpverleners onacceptabel is. De organisatie heeft gedreigd met aanslagen op de buitenlandse hulpverleners.

STER reclame