NOS NieuwsAangepast

Inspectie bezorgd over privé-jeugdzorg

Door plaatsgebrek in de gewone jeugdzorg worden nog steeds kinderen geplaatst in privé-instellingen, ondanks een oproep van minister Rouvoet om dat niet meer te doen. Vorig jaar werden na wantoestanden tientallen jongeren uit deze zorg weggehaald.

De Inspectie Jeugdzorg waarschuwt nu dat de plaatsingen gewoon doorgaan en dat de kwaliteit er nog steeds te wensen overlaat. Zo krijgt de inspectie telefoontjes van medewerkers van de instellingen, waarin die melden dat ze geen salaris krijgen en dat er geen geld is voor benzine om kinderen naar school te brengen.

Eisen

De inspectie wil dat in een nieuwe wet kwaliteitseisen aan de particuliere zorg worden gesteld. Voor de gewone jeugdzorg zijn er opleidingen en eisen die aan het personeel worden gesteld, maar in de particuliere zorg zijn die er niet.

In de tussentijd zou er volgens de inspectie een registratiesysteem moeten komen, omdat zelfs onbekend is hoeveel particuliere instellingen er zijn.

Goed werk

Vorig jaar zei minister Rouvoet dat de privé-instellingen veel goed werk doen en dat de slechte zorg in de privé-instellingen in onder meer Hilversum en Langenboom incidenten waren.

Dat de kinderen niet in goede handen waren, kwam aan het licht toen de inspectie een onverwachte controle uitvoerde na een reeks zorgwekkende meldingen. De minister zei naderhand dat het controlesysteem goed had gewerkt.

Volgens plaatsvervangend hoofdinspecteur Irene Albers is de situatie sinds vorig jaar wel verbeterd, maar betekenen de telefoontjes die de inspectie krijgt dat de misstanden nog niet zijn uitgebannen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl