Marine verbood Laura Dekker te varen

Aangepast op

De Portugese marine heeft vorige week Laura Dekker verboden haar zeilreis rond de wereld vanuit Portugal te beginnen. In een verklaring stelt de marine dat het meisje niet over de benodigde papieren beschikte om haar zeilschip Guppy te varen.

Laura Dekker was van plan haar wereldreis te beginnen vanuit de havenstad Portimão, waar ze de afgelopen twee weken voorbereidingen had getroffen. Tot ieders verbazing voer ze zaterdag echter weg vanaf Gibraltar.

Manager Peter Klarenbeek zei dat ze voor Gibraltar had gekozen om aan de pers te ontsnappen. "Ze wilde in alle rust vertrekken", heette het. Op juridische beperkingen wilde hij niet ingaan.

Geen papieren

De marine onthult nu dat de pers niet de enige reden was. "Twee agenten inspecteerden het schip op 16 augustus. Meneer Dick Dekker, de vader van het meisje, had de benodigde papieren, maar zijn dochter van 14, Laura Dekker, had geen bewijs dat ze dit vaartuig mocht besturen."

De volgende dag kregen Laura en haar vader van de havenmeester te horen dat zij niet in haar eentje zou mogen uitvaren.

Onderschept

Daarop werd besloten Portugal te verlaten.

Op 18 augustus onderschepte een boot van de waterpolitie de Guppy buiten de haven van Portimão. Aan boord waren Laura, haar vader en haar manager. Ze zeiden dat ze een testvaart zouden gaan maken en niet wisten hoe lang ze weg zouden blijven.

De politie begeleidde de boot tot aan de internationale wateren. Guppy keerde die avond niet terug in de haven. Pas op zaterdag bleek dat Laura was doorgevaren naar Gibraltar.

Op koers

Op beelden van het vertrek uit Portugal die vandaag werden vrijgegeven, legt Dick Dekker uit waarom ze naar Gibraltar zijn uitgeweken. "Het is een beetje lastig hier om solo uit te varen. Dan zou ik de eerst twaalf mijl mee moeten. Dat is geen solo meer."

"Dus zoeken we maar even een haven op waar dat wel kan, en dat is Gibraltar."

Laura ligt inmiddels goed op koers naar de Canarische eilanden, waar ze het orkaanseizoen in de Atlantische Oceaan zal gaan afwachten. De zeilster wil als jongste persoon ooit rond de wereld varen.