Prins neemt vlootschouw af bij Sail

Aangepast op

Prins Willem-Alexander heeft tijdens Sail in Amsterdam de traditionele vlootschouw op het IJ afgenomen. Naar schatting honderd historische schepen voeren langs De Groene Draeck. Op het jacht waren ook koningin Beatrix en prinses Máxima aanwezig.

Prins Willem-Alexander droeg zijn dagelijkse uniform van de Koninklijke Marine. Hij stond eerder zelf aan het roer toen De Groene Draeck kwam aanvaren op het IJ.

De traditionele vlootschouw is een van de hoogtepunten van Sail. Ook tijdens de vorige editie van het evenement, vijf jaar geleden, nam Willem-Alexander de vlootschouw af.

De kroonprins en zijn gezin hadden zondagochtend al een kijkje genomen op het Sail-terrein. Daar hadden ze onder meer het Italiaanse zeilschip Amerigo Vespucci bezocht.

Ontbijt

Vanmorgen boden de bemanningsleden van schepen die meedoen aan Sail honderden buurtbewoners een ontbijt aan. Om acht uur kon op twee plekken worden aangeschoven, op de kop van het Java-eiland en in Amsterdam-Noord.

Sail wilde daarmee de omwonenden bedanken, omdat ze al enkele dagen met overlast te maken hebben.

Zegen

Ook was er vanochtend een viering waarbij vertegenwoordigers van verschillende religies de schepen en de aanwezigen zegenden. Daar waren zo'n zo'n honderd zeelieden, buurtbewoners en andere belangstellenden op afgekomen.

Een protestantse predikant, een joodse rabbijn, een hindoeïstische pandit en boeddhistische monniken waren aanwezig. Aanvankelijk zou ook een imam meedoen, maar die was vanmorgen onverwacht verhinderd.

Daarna brachten honderden roeiers een saluut aan de tall ships, de zijn grote zeegaande zeilschepen.