NOS NieuwsAangepast

Arrestatiebevel WikiLeaks-baas ingetrokken

Een Zweeds arrestatiebevel tegen WikiLeaks-baas Julian Assange voor verkrachting is ingetrokken, omdat de verdenking niet hard kan worden gemaakt.

"Ik denk niet dat er een reden is om hem te verdenken van verkrachting", zei Eva Finne van de Zweedse justitie. Eerder vandaag vaardigde de Zweedse politie het arrestatiebevel uit tegen de oprichter van de klokkenluiderssite. Twee vrouwen hadden Assange beschuldigd van verkrachting en aanranding.

De politie doet nog wel onderzoek naar de beschuldiging van aanranding, maar die overtreding is niet zwaar genoeg voor een arrestatiebevel.

Op Twitter ontkent Assange de aantijgingen. "De beschuldigingen zijn ongefundeerd en het is zeer verontrustend dat ze nu naar buiten komen".

Afghanistan

Verdere details over de zaak zijn niet bekendgemaakt. Assange was afgelopen week nog in het land, maar momenteel is niet duidelijk waar hij zich bevindt. WikiLeaks heeft enkele servers van de site in Zweden staan, omdat het land wetten kent die klokkenluiders beschermen.

WikiLeaks plaatste vorige maand meer dan 70.000 geheime documenten over de oorlog in Afghanistan online. De publicatie was een van de grootste lekken uit de geschiedenis van het Amerikaanse leger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl