Laura Dekker vertrokken vanaf Gibraltar

Aangepast op

Laura Dekker is haar solozeiltocht rond de wereld begonnen vanaf Gibraltar. Ze voer aan het eind van de ochtend weg uit de Britse haven op het Iberische schiereiland.

Dekker gebruikte een andere haven dan gepland, om de media te omzeilen. "Laura was de media even zat. Ze wilde in alle rust vertrekken", zegt haar manager Peter Klarenbeek.

De afgelopen twee weken was Dekker in Portugal om haar reis voor te bereiden. Het was de bedoeling dat ze vanuit een Portugese haven zou vertrekken, maar liet daar vandaag verstek gaan. Haar boot Guppy was al op woensdag verplaatst.

"Er waren twee mensen bij, ik en haar vader", vertelt Klarenbeek. "Het was een apart moment. We hebben er naar toegeleefd. Het was prachtig om haar te zien stralen."

Orkaanseizoen

Van Klarenbeek ontkent dat Laura van Gibraltar is vertrokken om Portugese wetten te omzeilen. Portugal verbiedt kinderen van haar leeftijd om solo te zeilen op de Atlantische Oceaan.

Er werd daarom in de media geschreven dat haar vader het eerste stuk zou meevaren, maar bij het vertrek was er geen volwassene aan boord, meldt Klarenbeek.

De eerste bestemming is de Canarische Eilanden. Daar zal ze het orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan uitzitten voordat ze de oversteek waagt.

16 jaar

Laura is 14 jaar en wil de jongste worden die de wereld rond zeilt. Het record staat nu nog op naam van de Australische Jessica Watson, die een paar dagen voor haar 17de verjaardag de tocht volbracht.

Dekker zal op 20 september 2012 17 worden, en moet dus voor die datum de tocht hebben voltooid.

Rechtszaken

Vorig jaar augustus maakte Laura Dekker haar wens bekend om alleen de wereld rond te zeilen. Er kwam veel kritiek op de plannen van de tiener, waarop de rechter haar verbood uit te varen.

Op 27 juli besloot de rechtbank in Middelburg om de ondertoezichtstelling te beƫindigen. De rechter meende dat Laura inmiddels gedegen plannen had opgesteld voor begeleiding tijdens de reis en oud genoeg was om de poging te wagen.

De reis van Laura Dekker wordt gevolgd door een productiebedrijf uit Hilversum, dat nog onderhandelt over de uitzendrechten. Internationaal worden de beelden verkocht door Talpa van John de Mol.