RTL-correspondent Conny Mus overleden

RTL-correspondent Conny Mus is overleden. Hij kreeg op vakantie in Utrecht een hartaanval. Hij is 59 jaar geworden.

Mus raakte in de jaren 80 toevallig betrokken bij de journalistiek toen hij een cameraploeg van de EO tegenkwam in een hotel in Israël, waar hij woonde. Hij regelde dingen voor de Nederlanders en ging later freelancen voor de publieke omroep.

In 1989 kwam hij bij RTL 4, toen nog RTL Veronique. Zijn eerste grote klus was het verslaan van de Roemeense Revolutie. Hij had ooit als levensmiddelenhandelaar in Roemenië gewerkt. "Ik heb er een maand gezeten en de hele revolutie verslagen met minimale middelen", zei hij later in een interview.

Golfoorlog

Bij terugkomst in Israël brak de Golfoorlog uit en werd hij bekend als het vaste gezicht van RTL Nieuws in het Midden-Oosten. Hij zou twintig jaar correspondent blijven voor RTL in Israël en versloeg onder meer de twee Golfoorlogen, de Tweede Intifada en de Libanonoorlog.

In totaal was Conny Mus meer dan 1300 keer te zien in de uitzendingen van RTL Nieuws, de laatste keer nog op 7 augustus, met een bijdrage uit Libanon. Daarnaast maakte hij ook documentaires en TV-reportages voor de BBC en CNN.

Hoofdredacteur van RTL Nieuws Harm Taselaar noemt Conny Mus "een icoon". "De manier waarop hij het nieuws dichtbij de mensen bracht, was uniek."

Integer en bekwaam

Ook NOS-correspondent Mustapha Oukbih kende hem als een prettige en integere collega. "Ik weet nog dat hij heel erg vriendelijk was toen ik hem voor het eerst leerde kennen. Hij stelde bij onze eerste ontmoeting voor om samen te gaan eten. Het werd een gezellige avond waarin we veel spraken over het gevaar dat ons vak met zich meebracht."

Oukbih: "Conny Mus was iemand die veel hield van de journalistiek, maar tegelijkertijd ging hij niet graag naar conflictgebieden. Wel vond hij het fijn om getuige te zijn van historische gebeurtenissen. Hij hield van het vak."

Oukbih voelde ook geen concurrentiestrijd met Mus, hoewel ze voor verschillende omroepen werkten. "Ik heb samen met hem veel gevaarlijke momenten meegemaakt. Hij was altijd de persoon die je in dat soort situaties geruststelde. Als je met Conny op pad was, wist je dat je op hem kon rekenen. We verliezen een zeer bekwame en gedreven journalist."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl