NOS NieuwsAangepast

Witte Huis: Obama is écht een christen

Het Witte Huis heeft nog maar eens benadrukt dat president Obama echt een christen is. De verklaring kwam enkele uren na een peiling waaruit blijkt dat één op de vijf Amerikanen denkt dat Obama een moslim is. Slechts een derde van de Amerikanen weet wel dat Obama een christen is.

"Hij is een christen, hij bidt elke dag", verzekerde een woordvoerder, die er aan toevoegde dat de president regelmatig overlegt met geestelijken en elke dag een stichtelijke boodschap leest.

Gegroeid

Het aantal Amerikanen dat denkt dat president Obama een moslim is, wordt steeds groter. Geloofde vorig jaar nog maar elf procent dat, dit jaar is dat percentage gestegen naar achttien. Onder Republikeinen is het percentage nog hoger: 34 procent. Ook onder onafhankelijke kiezers in het percentage gestegen.

Slechts een derde van de ondervraagden in een onderzoek van het Pew Center geeft aan dat Obama christen is. Dat percentage is gezakt van 48 procent vorig jaar. Nog eens een derde heeft geen idee welke religie of kerk Obama aanhangt.

Het onderzoek maakte ook duidelijk dat mensen met een sterke afkeer van de president en zijn beleid, sneller geloven dat Obama moslim is. De enquête werden gehouden vóórdat Obama in het Witte Huis moslims toesprak ter gelegenheid van het begin van de ramadan.

Ground Zero moskee

Op die bijeenkomst zei hij dat moslims het recht hebben om overal in de VS moskeeën te bouwen. De uitspraak werd opgevat als een presidentiële goedkeuring voor de bouw van een islamitisch centrum met een moskee bij Ground Zero in New York. Tegen die bouw bestaat breed verzet. Later nuanceerde Obama de opmerking door te stellen dat hij niets had gezegd over de "wijsheid' om op tweehonderd meter van Ground Zero een moskee te bouwen.

Valse geruchten over Obama's geloof, afkomstig uit conservatieve hoek, doen al de ronde sinds hij zich in 2007 kandidaat stelde voor het presidentschap. Obama reageerde hier zelfs op door pamfletten uit te delen waarin stond dat hij christen is.

George W. Bush

In een reactie op het onderzoek heeft het Witte Huis laten weten dat Obama in de toekomst misschien wat meer zijn geloof moet gaan uitdragen. Obama heeft tot nu toe nauwelijks zijn geloof uitgedragen sinds hij in het Witte Huis woont. Zo heeft hij zich nog steeds niet laten inschrijven bij een kerk in Washington.

"Zijn geloof zie je gewoon niet zo vaak terug in het nieuws", aldus de woordvoerder.

De afwezigheid van het geloof in Obama's presidentschap staat in scherp contrast met de religieuze uitingen van zijn voorganger George W. Bush. Die liet zich juist heel nadrukkelijk voorstaan op zijn religieuze overtuigingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl