NOS NieuwsAangepast

Frankrijk begint met uitzetten Roma

Frankrijk begint vandaag met het uitzetten van ruim zevenhonderd Roma. Vanmiddag worden de eerste 79 Roma-zigeuners op een vliegtuig naar Roemenië gezet. De Franse regering wil voor het einde van de maand nog twee toestellen met Roma naar Roemenië en Bulgarije sturen.

Alle volwassen Roma krijgen van de Franse regering driehonderd euro mee, kinderen kunnen rekenen op honderd euro. Deze eerste groep heeft zich vrijwillig aangemeld om terug te keren.

In Frankrijk wonen naar schatting 15.000 Roma. President Sarkozy noemt de kampen "een bron van mensen- en drugshandel", maar ontkent dat zijn regering zigeuners wil stigmatiseren. Hij zet ze het land uit omdat ze niet langer dan drie maanden in Frankrijk mogen blijven.

Ontmanteld

Aanleiding voor het offensief is een aanval op een politiebureau door Roma-jongeren. In de Loire Vallei ontstonden vorige maand relletjes nadat Franse agenten een zigeuner hadden doodgeschoten die weigerde te stoppen bij een controle.

De Roma die nu worden uitgezet, zijn afkomstig uit veertig zigeunerkampen die al zijn ontmanteld. Sarkozy wil tot eind oktober nog eens driehonderd illegale Roma-kampen opdoeken.

Vorig jaar zette Parijs naar eigen zeggen ook al tienduizend Roma-zigeuners uit.

Kritiek

De uitzettingen komen Frankrijk op een golf van kritiek te staan. Gisteren liet Roemenië, het land waar de meeste Roma vandaan komen, weten bezorgd te zijn over de "toenemende vreemdelingenhaat" in Frankrijk.

De Roemeense minister van Buitenlandse Zaken zei te hopen dat de uitzetting volgens de regels verloopt. Hij had liever gezien dat Frankrijk samen met Roemenië naar een oplossing voor het Roma-probleem had gezocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl