1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Prins Carlos Hugo overleden

Prins Carlos Hugo van Bourbon-Parma is op 80-jarige leeftijd in Barcelona overleden. Carlos Hugo was de ex-man van prinses Irene. Hij leed aan kanker.

Vanwege zijn slechte gezondheid was het kerkelijk huwelijk van zijn oudste zoon prins Carlos met Annemarie Gualthérie van Weezel, dat volgende week zou plaatsvinden, al uitgesteld.

Uitvaart

Het lichaam van Carlos Hugo wordt vrijdag vanuit Spanje overgebracht naar de Koepel van Fagel op het terrein van Paleis Noordeinde in Den Haag. Dit gebeurt volgens de Rijksvoorlichtingsdienst vanwege de "warme banden" met het Nederlands Koninklijk Huis.

Hij wordt maandag naar Noord-Italië gevlogen, waar het publiek in Piacenza en Parma afscheid van hem kan nemen. De uitvaart is volgende week zaterdag in Parma, zo is bekendgemaakt door de familie. Carlos Hugo wordt daar bijgezet in het familiegraf.

De uitvaartplechtigheid is alleen voor genodigden. Wie er namens de Nederlandse regering bij is, is nog onbekend. Later is er ook nog een herdenking in Madrid, waar Carlos Hugo de laatste jaren woonde.

Troonpretendent

Carlos Hugo werd in 1930 in Parijs geboren. Hij was Spaans troonpretendent en leider van de reactionaire Carlisten. Zij hadden in de Spaanse burgeroorlog de rechtse dictator Franco gesteund, maar Franco had een voorkeur voor zijn beschermeling Juan Carlos, die nu nog de Spaanse koning is.

Prinses Irene werd voor haar huwelijk met Carlos rooms-katholiek, wat tot veel ophef leidde bij het protestantse deel van Nederland. Carlos en Irene trouwden in 1964 zonder parlementaire goedkeuring, waardoor Irene's aanspraak op de troon verviel.

Oranjes

Het paar kreeg vier kinderen: Carlos, de tweeling Margarita en Jaime, en Carolina. Onder Irene's invloed werd Carlos Hugo socialist. Het huwelijk liep in 1981 stuk.

Carlos Hugo bleef wel contact houden met de Oranjes. Zo was hij bij de begrafenis van prins Claus en bij de doop van prinses Amalia.

Lees ook het weblog: Katholieke Oranjes dankzij Carlos Hugo

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl