De Wereldbank maakt 700 miljoen euro vrij voor noodhulp aan de overstroomde gebieden in Pakistan. De fondsen zijn per direct beschikbaar, maar het is nog niet duidelijk wat er precies met het geld gaat gebeuren.

In allerlei landen wordt geld opgehaald voor de slachtoffers in Pakistan. Op giro 555 was de stand na drie dagen een miljoen euro.

Een landelijke inzamelingsactie in Saudi-Arabië heeft op de eerste dag 16 miljoen euro opgebracht, voornamelijk door giften van de koninklijke familie. In Groot-Brittannië hebben de samenwerkende hulporganisaties ruim 18 miljoen euro ingezameld.

Te weinig geld

De Australische overheid verhoogt de bijdrage van het land naar zo'n 25 miljoen euro. Nederland heeft tot nu toe drie miljoen aan noodhulp gegeven.

De Verenigde Naties vinden echter dat er te weinig geld binnenkomt. Een woordvoerder zegt dat pas eenderde van de benodigde 350 miljoen euro door overheden is toegezegd.

Gevaarlijke ziektes

Bij de overstromingen - de ergste in 80 jaar - zijn in Pakistan tot 1600 mensen omgekomen. De VN schat dat er twintig miljoen mensen door de watersnood zijn getroffen.

Volgens de VN worden in de overstroomde gebieden in Pakistan drieëneenhalf miljoen kinderen door een gevaarlijke ziekte bedreigd. Het gaat om ziektes als diarree, dysenterie en tyfus. Ook wordt er rekening gehouden met een cholera-uitbraak.

STER reclame