NOS VoetbalAangepast

Vitesse in handen Georgiër Jordania

Vitesse is als eerste Nederlandse club ooit in buitenlandse handen gekomen.

De Georgiër Merab Jordania heeft alle aandelen van de Arnhemse club voor een nog onbekend bedrag overgenomen van Maasbert Schouten.

Jordania is oud-speler van onder meer Dinamo Tbilisi. Na zijn actieve carrière werd hij voorzitter van die club en, in 1997, van de Georgische voetbalbond. Hij legde die functie in 2005 neer nadat hij op verdenking van verduistering van staatseigendommen was gearresteerd. In 2003 trad hij even op als bondscoach.

Vorig jaar richtte de investeerder het bedrijf Mj-Georgia op, dat zich toelegt op spelerstransfers en tv-rechten van clubs en landenteams, voornamelijk in de landen uit de voormalige Sovjet-Unie.

Jordania wil Vitesse groot maken

Jordania stelde zich in Arnhem op een drukbezochte persconferentie voor, waarbij hij duidelijk maakte dat zijn keuze voor Vitesse "niet toevallig" is.

"Ik denk mijn ambitie om een club groot te maken hier te kunnen verwezenlijken, gezien de goede jeugdopleiding en de infrastructuur bij Vitesse". Jordania gaf aan dat er eerder ook met AZ en KV Mechelen contact is geweest.

De nieuwe clubeigenaar is van plan snel jonge getalenteerde spelers naar Arnhem te halen. "Geef me nog een paar dagen, maar ik ben van plan al mijn geld uit te gaan geven", zei de miljardair met een glimlach. Vitesse denkt nu binnen drie jaar kampioen te kunnen worden.

Reactie KNVB

"Vitesse heeft de KNVB onlangs geïnformeerd over de voorgenomen aandelenoverdracht", laat de KNVB weten. "Daarmee heeft Vitesse voldaan aan de meldingsplicht die voor dit soort situaties reglementair bestaat. De club heeft vervolgens de overeenkomst met betrekking tot deze aandelenoverdracht aan de KNVB overhandigd. De bond heeft de overeenkomst bekeken en ten aanzien hiervan enkele opmerkingen gemaakt. Nadat de KNVB een aangepaste overeenkomst had ontvangen, is aangegeven dat indien men op deze voet verder gaat, de bond aanvankelijk geen bezwaren ziet."

"Een uitvloeisel van deze overeenkomst is het wijzigen van de statuten. Hiervoor wordt de normale procedure gevolgd. Dit betekent dat de statuten worden getoetst aan de hand van de KNVB-reglementen. Hierbij wordt onder andere gekeken of de aandeelhouder geen aandelen houdt of betrokken is bij een andere betaaldvoetbalorganisatie."

Reactie Aalbers

"Ik wil me hierover niet uitlaten als stuurman aan de zijlijn; ik hoop slechts dat dit voor de club goed zal zijn", aldus oud-voorzitter Karel Aalbers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl