Excelsior stunt tegen Feyenoord

Aangepast

Excelsior heeft op Woudestein gestunt door - in de enige derby die de eredivisie dit seizoen rijk is - Feyenoord met 3-2 te verslaan.

Excelsior kwam na een half uur op 1-0 dankzij Guyon Fernandez, die van André Bahia alle gelegenheid kreeg de bal fraai in de bovenhoek te krullen. Het overwicht van Feyenoord had tot dan toe amper kansen opgeleverd.

Toch kwam de ploeg van coach Mario Been voor de rust op 1-1. Na een hoekschop van Luigi Bruins, de eerste geslaagde na twee twee mislukte exemplaren, verdween de kopbal van Ron Vlaar via Adnan Alisic in het doel.

De tweede helft gaf een ander spelbeeld te zien met een brutaler Excelsior, dat na de gelukkige 2-1 van Feyenoord - een eigen doelpunt van Miquel Nelom na opnieuw een corner - verdiend op 2-2 kwam; uit een vrije trap van Ryan Koolwijk kopte Daan Bovenberg in.

Excelsior bleef vervolgens eenvoudig overeind en leek hard op weg te zijn naar een verdiend. In blessuretijd verwierf Fernandez, de man die Excelsior voor de zomer naar de eredivisie schoot, echter de heldenstatus door halfslachtig ingrijpen door Bahia via de paal af te straffen: 3-2. Feyenoord heeft nu al vijf Rotterdamse derby's op rij buiten de Kuip verloren. Driemaal was Sparta te sterk, twee keer Excelsior.

Woedend

"Het was helemaal niet goed vandaag", trapte een woedende Feyenoord-trainer Mario Been een open deur in. "Ik moest weer hetzelfde bandje afdraaien als vorige week tegen Utrecht: we moeten er wat meer instoppen om een wedstrijd te winnen. We moeten ons doodschamen. We hebben de doelpunten kinderlijk eenvoudig weggegeven. Maar dat doet niets af aan de prestatie van Excelsior, dat verdiend heeft gewonnen."

Als het aan Been ligt, keert Tim de Cler overigens niet meer terug bij de selectie. De 31-jarige verdediger kwam in de rust in aanvaring met zijn coach, waarop de 17-voudig international meteen kon gaan douchen.

"Ik uitte in mijn bespreking kritiek op de hele ploeg", gaf Been een korte toelichting. "Meneer De Cler daarentegen vond het eigenlijk wel lekker gaan en dat ik niets tegen hem mocht zeggen, misschien wel vanwege zijn geweldige carrière. Hij plaatste daarmee zijn eigen ego boven het belang van het elftal. Dat zal ik nooit accepteren, van niemand niet. Ik ben klaar met hem."

Technisch directeur Leo Beenhakker wilde niet reageren op de verbale uitbarsting van Been. "Nee, nee, hierover ga ik nu niets zeggen. Morgen is er weer een dag."

STER Reclame