NOS NieuwsAangepast

SHO opent giro 555 voor Pakistan

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) openen het gironummer 555 voor noodhulp aan de slachtoffers van de overstromingen in Pakistan. De SHO had eerder besloten om geen nationale inzamelingsactie te houden, maar is daarvan teruggekomen na kritiek van het publiek en in de media.

Volgens de hulporganisaties heeft juist die de aandacht van de ramp afgeleid. Door de overstromingen in Pakistan zijn veertien miljoen mensen getroffen. SHO-voorzitter Farah Karimi: "Wij willen dat alle aandacht uitgaat naar de slachtoffers en hoe wij hen het beste kunnen helpen. Veel mensen hebben duidelijk gemaakt één herkenbaar nummer te willen om geld te storten. Wij willen die vraag graag beantwoorden."

Er komt voorlopig geen landelijke inzamelingsactie op televisie, zoals na de aardbeving op Haïti. Maar de SHO vertrouwt erop dat de actie een succes gaat worden. Karimi: "We roepen dan ook iedereen in Nederland op om te geven voor de slachtoffers van deze ongekende ramp. Ik hoop dat mensen zich niet laten weerhouden door de negatieve berichten over Pakistan: onze hulp gaat rechtstreeks naar de slachtoffers. Wij kunnen hen niet in de steek laten."

Extra noodhulp

Nederland geeft twee miljoen euro extra noodhulp aan Pakistan. De Verenigde Naties kunnen met dat bedrag voedselpakketten uitdelen in de door overstromingen getroffen gebieden in Pakistan. De pakketten zijn vooral bedoeld voor vrouwen en kinderen.

Nederland reageert met de extra hulp op een oproep van de Verenigde Naties om meer te doen. De VN-organisatie OCHA zei ruim 350 miljoen euro nodig te hebben om de komende drie maanden hulp te bieden. Eerder deze maand schonk de Nederlandse regering al één miljoen euro aan het Rode Kruis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl