Inwoners van Moskou ontvluchten massaal de Russische hoofdstad vanwege de smog die daar nu al dagenlang hangt. Dat meldt onze correspondent Kysia Hekster op haar Twitter. Wie kan pakt de trein naar Sint Petersburg of andere steden. Moskou ligt nu al dagen onder een dikke smog die ook de komende dagen zal aanhouden.

Bent u in Moskou en heeft u last van de smog en de hitte? Stuur de NOS uw verhaal in tekst, foto's of video's.

De Russische autoriteiten hebben in de Oeral de noodtoestand uitgeroepen voor de stad Ozersk. In die plaats ligt de belangrijke nucleaire opwerkingsfabriek Mayak. De stad wordt bedreigd door de bosbranden die de stad steeds dichter naderen.

In Moskou is het sterftecijfer door de hitte en smog de afgelopen dagen verdubbeld, zo heeft de chef van de gezondheidsdienst gezegd. Hij zei ook dat mortuaria in Moskou overvol zijn. Op een normale dag sterven er volgens Andrej Seltsovsky 360 tot 380 mensen, nu ligt dat aantal op 700. De capaciteit van de mortuaria in Moskou begint zijn limiet te bereiken. Er liggen nu 1300 lijken, terwijl het maximum 1500 is.

Hoeveel doden er buiten Moskou vallen als gevolg van de hitte en de rook en smog is niet duidelijk. Het platteland van Rusland kampt met dezelfde problemen als de hoofdstad. Het officiële dodental als gevolg van de branden die sinds eind juli woeden in Rusland, ligt op 52.

Mondkapjes

Door de hitte en de vele branden in de omgeving hangt er al zeker een week een dikke laag rook en smog in Moskou. De concentratie giftige stoffen in de lucht is zeven keer hoger dan wat de autoriteiten als veilig beschouwen.

Veel Moskovieten dragen mondkapjes. Die beginnen inmiddels schaars te worden. De Moskovieten moeten zoveel mogelijk binnen blijven en hebben natte doeken voor ramen en deuren gehangen.

De hitte en smog begint ook zijn weerslag te krijgen op het economische leven. Sommige banken hebben hun werkdag ingekort, andere zijn vandaag helemaal niet open gegaan. Het vliegverkeer rond Moskou verloopt wel normaal.

Burgemeester Loesjkov van Moskou is van zijn vakantie teruggekeerd, hoewel hij enkele dagen geleden nog zei dat er geen sprake is van een crisis. Ook de belangrijkste gezondheidsadviseur van de Russische regering, Gennady Onisjenko, zei dat de smog geen gevaar oplevert voor de gezondheid, zolang mensen maar een mondkapje dragen. Hij zei dat buitenlanders nog gewoon naar de Russische hoofdstad kunnen komen.

Geen regen

Er is vooralsnog geen regen op komst in Moskou die de stof zou kunnen doen neerslaan. De temperaturen in Moskou blijven zeker nog tot donderdag boven de 35 graden. Weerkundigen zeggen dat de huidige hittegolf in Rusland de hevigste is sinds een millennium.

STER reclame