NOS NieuwsAangepast

Wilders: afspraak is dat ik zeg wat ik wil

PVV-leider Wilders heeft herhaald dat hij blijft zeggen wat hij wil als hij volgende maand een toespraak houdt tegen de bouw van een moskee vlakbij Ground Zero in New York.

"De afspraak is dat ik blijf zeggen wat ik wil", zei Wilders tijdens de lunchpauze van de onderhandelingen van het rechtse minderheidskabinet. De fractievoorzitters van VVD en CDA staat het ook weer vrij om Wilders te bekritiseren. "Er is een zakelijke afspraak to agree to disagree. Ik heb er alle vertrouwen in', aldus de PVV'er.

Consequenties

CDA-fractievoorzitter Verhagen zei vanmorgen dat Wilders zijn "verantwoordelijkheden in het oog houdt" als hij gaat protesteren tegen de bouw van de moskee. "Ik verwacht dat eenieder zich heel goed realiseert wat de consequenties van woorden en daden zijn", aldus Verhagen voor hij in de Eerste Kamer begon aan de eerste onderhandelingen over een rechts minderheidskabinet, met gedoogsteun van de PVV.

Afgelopen vrijdag maakte Wilders bekend dat hij op 11 september zal meedoen met een protest van de actiegroep Stop Islamization Of America. Het is de dag dat in 2001 een aanslag werd gepleegd op de Twin Towers.

In het weekend maakte de PVV-leider al duidelijk dat hij zich niets aantrekt van de kritiek op zijn geplande bezoek. CDA-prominent Hillen vindt de plannen van Wilders riskant, omdat hij nu ook rekening moet houden met de Nederlandse belangen.

Afstand

CDA-fractievoorzitter Verhagen benadrukt dat Wilders zijn verantwoordelijkheden in het oog moet houden. Als Wilders te ver gaat, zal Verhagen daar afstand van nemen.

"Op het moment dat er zaken gezegd worden die haaks staan op mijn opvattingen, zal ik in net zo scherpe bewoordingen afstand nemen als ik in het verleden heb gedaan."

Waarschuwingen

Verhagen is in het verleden, zeker in zijn hoedanigheid als minister van Buitenlandse Zaken, in conflict gekomen met Wilders. Ondanks herhaalde waarschuwingen van het kabinet zette Wilders de productie van zijn anti-islam film Fitna door.

VVD-leider Rutte wilde vanmorgen geen commentaar geven.

Bij de onderhandelingen over het rechtse minderheidskabinet nemen de fractievoorzitters vanaf vandaag een secondant mee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl