Duitsland stuurt zuurstofmaskers naar Rusland als bijdrage tegen de bos- en veenbranden. Er worden 100.000 maskers verdeeld onder de duizenden militairen die het vuur bestrijden. Ook stuurt de Bondsrepubliek slangen, pompen, aggregaten en ander materieel naar het rampgebied.

Volgens het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken had de regering in Moskou om hulp gevraagd. Duitsland had eerder deze week al aangeboden de Russische autoriteiten te ondersteunen bij het bestrijden van de vuurzee.

Ook andere landen bieden Rusland ondersteuning aan. Italië heeft twee blusvlietuigen naar het rampgebied gestuurd, net als Oekraïne, Armenië en Azerbaidjan. Ook de buurlanden Wit-Rusland en Kazachstan hebben hulp aangeboden. Het komt niet vaak voor dat Rusland hulp uit het buitenland aanneemt.

Geen verbetering

In Moskou is nog altijd geen uitzicht op verbetering van de luchtkwaliteit. De temperaturen blijven de komende dagen tegen de 40 graden, er is geen regen op komst en het aantal bos- en veenbranden breidt zich nog steeds verder uit. Sinds vrijdagavond zouden er meer dan driehonderd brandhaarden zijn bijgekomen.

De rook van de bosbranden is zelfs de tot 85-meter diepe schachten van de Moskouse metro binnengedrongen. Ook in gebouwen is de luchtkwaliteit slecht. Iedereen in Moskou wordt geadviseerd om ook binnen mondkapjes te dragen en geen fysieke inspanningen te leveren.

Gestorven

Als gevolg van de branden is het sterftecijfers in de Russische hoofdstad in juli verdubbeld. Vorige maand stierven in Moskou 14.000 mensen, twee keer zoveel als in juli 2009.

STER reclame