NOS NieuwsAangepast

Wilders op 9/11 naar New York

Geert Wilders heeft aangekondigd dat hij op 11 september een bezoek zal brengen aan New York. Hij zal daar meedoen aan een protest tegen een moskee die op een steenworp van Ground Zero wordt gebouwd. Hiermee gaat hij in op een uitnodiging van de protestgroep Stop Islamization Of America.

"Door deze uitnodiging te aanvaarden, steunt Geert Wilders het verzet tegen de bouw van een moskee vlak bij de plaats waar de islam de ergste misdaad van de afgelopen jaren pleegde", stelt een persbericht dat de PVV over het bezoek uitgaf. "De aanslag op de Twin Towers op 11 september 2001, was een aanval op de hele Westerse beschaving, met inbegrip van Nederland."

Wilders zal tijdens de demonstratie het publiek toe spreken. Andere sprekers zijn de voormalige leider van de Republikeinen Newt Gingrich, en nabestaanden van slachtoffers en brandweermannen van de aanslag.

De nieuwe moskee in New York is onderwerp van een felle discussie. De gelovigen willen het 150 jaar oude gebouw, waar nu een tijdelijke moskee is gevestigd, slopen, en er een nieuw cultureel centrum optrekken met een gebedshuis en zwembad.

Verdraagzaamheid

Tegenstanders vinden dat het nieuwe gebouw een belediging is voor de slachtoffers van 9/11. Bij de aanslagen door islamitische terroristen kwamen in 2001 bijna 3000 mensen om het leven.

Voorstanders van het project, onder wie burgemeester Bloomberg, vinden dat de moskee net de verdraagzaamheid van de stad New York laat zien. "We zouden onszelf verloochenen als Amerikanen en New Yorkers als we 'nee' zeggen tegen een moskee op Manhattan."

Critici hebben deze week de rechter gevraagd de sloop van het oude gebouw te verbieden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl