Van der V. mag terug naar Eindhoven

Aangepast op

De veroordeelde pedoseksueel Sytze van der V. mag weer in Eindhoven gaan wonen. Dat is de uitkomst van een bodemprocedure die Van der V. had aangespannen tegen de gemeente.

De rechter vindt dat burgemeester Van Gijzel hem geen gebiedsverbod mag opleggen voor heel Eindhoven. Ook mag dat gebiedsverbod niet voor onbepaalde duur gelden.

Volgens de rechtbank is de burgemeester weliswaar bevoegd om zo'n verbod op te leggen, maar een verbod voor de hele stad en voor onbepaalde duur is buiten proportie. De rechtbank heeft laten meewegen dat Van der V. zelf geen bedreiging is voor de openbare orde.

Maatschappelijke onrust

De 62-jarige Sytze van der V. is veroordeeld voor ontucht met minderjarige jongens. Na zijn gevangenschap was hij niet meer welkom in zijn woonplaats. De gemeente Eindhoven is bang voor maatschappelijke onrust als hij weer in de stad komt wonen.

De gemeente gaat mogelijkheden onderzoeken om Van der V. wellicht een beperkter gebiedsverbod op te leggen. Daarnaast doet burgemeester Van Gijzel een oproep aan het kabinet en de Kamer om snel met nieuwe wetgeving te komen om beter toezicht op pedosekuelen te regelen.

Of Van der V. inderdaad weer in Eindhoven gaat wonen is niet bekend.

'Verplichte nazorg'

Voorzitter Annemarie Jorritsma van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten liet in een reactie weten dat pedoseksuelen wat haar betreft vaker verplichte nazorg moeten krijgen van de reclassering.

De rechter kan verplichte nazorg nu al opleggen, maar volgens Jorritsma gebeurt dat te weinig. Meestal wordt gekozen voor vrijwillige begeleiding.

Jorritsma vindt dat het OM en rechters beter moeten nadenken over de terugkeer van pedoseksuelen in de maatschappij. Verplichte nazorg zou de reclassering verantwoordelijk maken in plaats van de burgemeester.