Lubbers: het kon niet anders

tijd van publicatie Aangepast

Lubbers verwerpt de kritiek dat hij tijdens het informatieproces buiten zijn boekje is gegaan. De PvdA, D66 en GroenLinks vinden dat hij onterecht gelegenheid heeft geboden aan een rechts minderheidskabinet. Maar volgens Lubbers wilden VVD, CDA en PVV niets anders dan onderhandelen over dit kabinet.

D66-fractievoorzitter Pechtold vindt dat Lubbers een inschattingsfout heeft gemaakt. Hij had zijn opdracht terug moeten geven of naar de koningin moeten gaan toen een meerderheidskabinet onmogelijk bleek.

"Ik vind het volstrekt juist wat ik heb gedaan", zei Lubbers tijdens een debat in de Tweede Kamer. "Ik betreur dat ik niet een breed vergelijk heb kunnen maken."

Majesteit

Volgens de informateur had dat de problemen bovendien niet opgelost. "Dan kon iedereen weer naar het paleis. Dat wilde ik de majesteit niet aandoen."

De partijen hadden dan ook aan de bel moeten trekken als ze het niet eens waren met de handelswijze van Lubbers. "Dan hadden jullie de Kamer bijeen moeten roepen dat er iets gebeurt wat niet kan".

Tijdens het debat haalden D66, GroenLinks en PvdA hard uit naar de rechtse partijen.

Reputatie

Pechtold en GroenLinks-fractievoorzitter Halsema haalden eerdere scherpe uitspraken van Verhagen aan over de PVV. Verhagen heeft nog geen vier maanden geleden gezegd dat Wilders "haat zaait" en dat Wilders de reputatie van Nederland in de rest van de wereld schaadt.

De drie fractievoorzitters van VVD, CDA en PVV deden niet mee aan het debat. "Ik begrijp dat de druiven zuur zijn", aldus PVV-leider Wilders. "Maar het debat is ontijdig."

STER Reclame