NOS NieuwsAangepast

Vijf raadszetels, maar 'monddood'

Verslaggevers van het Radio 1 journaal trekken deze zomer door het land. Zij gaan op zoek naar verhalen die de mensen bezighouden. De landelijke politiek, bezuinigingsplannen van de gemeente, de vakantie of het verhaal van de buurman op de hoek.

Door verslaggever Joris van de Kerkhof

Er was eens een politieke partij en deze partij wilde Transparante politiek voor het Algemeen Belang. De partij noemde zichzelf TAB, spreek uit tap.

In Hardinxveld Giessendam was een hoop te veranderen aan de heersende politiek. De transparante mensen zorgden er eerst voor dat de OZB niet omhoog ging. Toen ze daarna de smaak van de lokale politiek te pakken kregen, gingen ze door.

Een partij met eerst twee zetels en na de verkiezingen van maart zaten ze met vijf zetels in de raad. Maar TAB wordt niet gehoord, zeggen ze. De oude politieke cultuur zit niet te wachten op nieuwkomers. Ze worden op donkere parkeerplaatsen aangesproken dat ze zich in de raad beter moeten gedragen.

Inzicht

Henk de Vree is de nummer twee van TAB. Hij vertelt over zijn ervaringen in de plaatselijke politiek. Eerst op de prachtige rivierdijk voor zijn huis, daarna in de prachtige polder achter zijn huis. We gaan ook nog verder het dorp in.

De Vree en zijn collega's hadden heel graag een wethouder geleverd, maar ze zijn uit het college gehouden.

Voorman Boerman van de SGP, wethouder van Financiën, ziet het precies andersom. TAB heeft zichzelf buiten de politiek geplaatst. In de radioroute deze ochtend komen we inhoudelijk niet verder, maar de gesprekken geven wel inzicht in de plaatselijke politiek. Een discussie tussen de twee opponenten had het verhaal niet duidelijker gemaakt.

Actiegroep

In het dorp hebben we ook nog een uitstap gemaakt naar een actiegroep tegen de geluidsoverlast van de Betuwelijn. Dat was een raar gesprek. Het eerste dat woordvoerder De Bruin zegt, is dat hij zelf niet zo veel last heeft van de herrie. Maar zijn zoon wel.

Waarom richt je dan een actiegroep op? De mensen die er mee begonnen, pakten het zo knullig aan, De Bruin dacht dat hij het beter kon.

En we horen ook geen geluid van de goederentreinen. Dat is niet onlogisch, want de overlast is vooral 's avonds en 's nachts.

Grondwaterpeil

Toch brengt het gesprek met deze kritische Hardinxvelder de uitzending verder. Hij wil liever niet dat er vertegenwoordigers van TAB bij hem over de vloer komen. Niet dat hij iets tegen de partij heeft, maar hij wil niet geassocieerd worden met één bepaalde politieke partij in het dorp. Zo werkt het blijkbaar, als ze denken dat je bij de één hoort, dan kan de ander niets meer met je.

De transparante De Vree gaat ook nog mee naar de begraafplaats. Daar vertelt een andere kritische Hardinxvelder over de problemen die hij met de gemeente heeft over de grafrechten. Zijn zoon van zes kwam in 1969 om bij een verkeersongeluk. Volgens de grafrechten mag hij begraven worden in het graf van zijn zoon. Maar het grondwaterpeil van de begraafplaats is niet op orde. Mensen worden begraven in het water, dat is niet de bedoeling.

Leen Van der Walle (76) is verbolgen over de rol van de gemeente. Hij voelt zich niet serieus genomen. Met name wethouder Boerman neemt hij heel veel zaken kwalijk. Van der Walle komt door een vorm van mondkanker heel slecht uit zijn woorden. Maar de boosheid spat uit zijn hele lichaam. Boerman kan niet reageren op het verhaal. "Zo lang de Nationale Ombudsman de klacht van Van der Walle onderzoekt, houd ik mijn mond."

Stadspoort

Veel onvrede in het dorp. De radioroute trekt verder naar de grote stad. Althans de grootste stad van deze week. Gorinchem zoekt een stadsdichter. De huidige stadsdichter Ro van Doesburg heeft het nu vijf jaar gedaan, en wil het dichtstokje graag overdragen.

Heel veel aanmeldingen zijn er nog niet. Maar de boekhandelaren Liesbeth den Otter en Rijk van Kooij verwachten dat er zich nog wel mensen inschrijven de komende twee weken. Op 11 september is dan de verkiezing. 'Waarschijnlijk worden de potentiële stadsdichters afgeschrikt door de intensiteit waar Van Doesburg mee dichtte. Eén gedicht in de week. Dat is volgens de jury echt niet nodig.

In het stadje moet ook een gedichtenroute komen. Gedichten op huizen en andere plekken. We komen door een stadspoort in het groen aan het water. Daar komt een gedicht van Lans Stroeve te staan. Een gedicht over deze plek waar veel mensen hun hond uitlaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl