Taliban feliciteren Nederland met vertrek

Aangepast

De Taliban zijn blij met het vertrek van de Nederlandse militairen uit Afghanistan. Dat zegt de officiƫle woordvoerder van de Taliban in een gesprek met de Volkskrant.

"Wij willen de burgers en regering van Nederland van harte gelukwensen met hun moed om deze onafhankelijke beslissing te maken", zegt Qari Yusuf Ahmadii. De Taliban hopen dan ook dat andere landen het voorbeeld van Nederland zullen volgen.

Op de voet

Het zijn voor de Nederlandse militairen de laatste dagen in Afghanistan. Vanaf 1 augustus is de missie in Uruzgan ten einde.

De PvdA liet in februari het kabinet vallen, omdat de partij tegen een verlenging van een verblijf in Afghanistan was. De beslissing van de PvdA omschrijft de woordvoerder als "een van de belangrijkste ooit voor de Nederlandse regering en haar burgers".

De Taliban volgden de Nederlandse kabinetscrisis op de voet. "Wij volgen al het nieuws over Afghanistan continu via nationale en internationale media. Dat is eenvoudig, want wij hebben toegang tot internet en moderne technologie", legt de woordvoerder uit.

Trainingsmissie

Bij de Taliban hopen ze dan ook dat "de PvdA een hoofdrol zal spelen in de nieuw te vormen regering" en dat daardoor "een nieuwe, vriendelijke politiek" tegenover Afghanistan gevoerd zal worden.

Over de Nederlandse plannen voor een mogelijk trainingsmissie in Afghanistan, waarbij militairen en politiemensen worden getraind, zijn de Taliban dan ook duidelijk: "Voor ons is er geen verschil tussen vechtend en niet-vechtend personeel", zegt Ahmadii.

Vrede

Op de vredesvoorstellen van president Karzai zijn de Taliban niet van plan in te gaan. "Wij wensen met niemand te onderhandelen over vrede, zolang buitenlandse militairen in Afghanistan aanwezig zijn en ons land bezet is."

STER Reclame