Obama krijgt extra geld voor oorlog

Aangepast

Het Huis van Afgevaardigden in de VS heeft ingestemd met nog eens 33 miljard dollar voor de oorlog in Afghanistan. De Senaat had de extra uitgaven eerder al goedgekeurd.

Als president Obama zijn handtekening zet, kan het geld ook daadwerkelijk worden besteed.

Het wetsontwerp kreeg vooral steun van de Republikeinen. De Democraten zijn verdeeld over hoe het verder moet met de oorlog. Obama had in februari al om het geld gevraagd, maar de Democraten hielden de stemming maandenlang tegen.

Snelweg

De kosten voor de oorlogen in Irak en Afghanistan zijn inmiddels opgelopen tot meer dan duizend miljard dollar. De afgelopen dagen bleek uit documenten die via de internetsite WikiLeaks naar buiten kwamen, dat door de strijd in Afghanistan veel meer burgerdoden zijn gevallen dan tot dan toe was aangenomen.

Ook vandaag is er weer een melding van burgerslachtoffers in Afghanistan. In het zuidwesten zijn zeker 25 Afghanen omgekomen doordat een bus op een bermbom reed. Enkele tientallen mensen raakten gewond.

De aanslag gebeurde op een snelweg in de Afghaanse provincie Nimroz. De bus was onderweg naar de hoofdstad Kabul. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeÃĢist. De autoriteiten zeggen dat de Taliban er waarschijnlijk achter zitten en dat buitenlandse troepen het doelwit waren.

STER Reclame