NOS NieuwsAangepast

Noodtoestand Bon Futuro-gevangenis

In de Bon Futuro-gevangenis op Curaçao is de noodtoestand afgekondigd. Op die manier moeten onder meer de controles worden verbeterd bij mensen die de gevangenis binnenkomen.

Volgens de Antilliaanse minister van Justitie Magali Jacoba is dat nodig om de gevangenis veiliger te maken.

Sinds een jaar wordt geprobeerd om de veiligheid in de vroegere Koraal Specht-gevangenis bij Willemstad te verbeteren. Dat gebeurt met geld uit Nederland, maar heeft niet genoeg resultaat opgeleverd.

"We werken al lange tijd aan het vergroten van de veiligheid. Dat we nog steeds niet de veiligheidssituatie hebben bereikt die we voorstaan is heel vervelend", zei Jacoba in het Antilliaans Dagblad.

Drugs

In juni werd bij een grondige schoonmaakactie wapens, telefoons en drugs gevonden.

Begin deze maand werden enkele mensen opgepakt, die in de gevangenis vermoedelijk een lucratief handeltje in drugs en mobieltjes hadden opgezet. Daaronder waren ook twee ambtenaren.

Langer

Onder de noodtoestand wordt het voor gedetineerden minder gemakkelijk om te bellen. Nu hangen in de gevangenis tachtig openbare telefoons, waar ze uitgebreid gebruik van konden maken.

De noodtoestand duurt zeker tot eind dit jaar. Geprobeerd wordt de dertig bewakers uit Nederland die nu worden ingezet, langer te laten blijven. Ze zouden tot 1 september op Curaçao werkzaam zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl