Cameron voor Turks EU-lidmaatschap

Aangepast

De Britse premier Cameron gaat zich inzetten voor de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Hij zal dat later vandaag zeggen in een toespraak tijdens zijn eerste bezoek aan Ankara. Delen van die speech zijn al vrijgegeven.

"Ik blijf de grootste voorstander van toetreding van Turkije tot de EU", laat Cameron weten. "Samen wil ik werken aan de weg van Ankara naar Brussel."

De Britse premier is ervan overtuigd dat toetreding van Turkije kan leiden tot meer welvaart in de EU en meer macht binnen de internationale gemeenschap, vanwege de goede banden van het land in het Midden-Oosten.

Cameron herinnerde eraan dat Turkije al meer dan vijftig jaar lid is van de NAVO. "Zo heeft Turkije als bondgenoot Europa beschermd. Het is niet goed om te stellen dat Turkije wel het kamp mag bewaken, maar niet in de tent mag zitten."

Buiten de club

Ook trok Cameron een parallel met de moeizame toetreding van zijn eigen land tot de Europese Unie, in 1973. Jarenlang hield Frankrijk Groot-Brittanniƫ buiten de boot met een veto. "We weten hoe het is om buiten het clubje gehouden te worden. Maar we weten ook dat zoiets kan veranderen."

Cameron staat met zijn steun tegenover de Franse president Sarkozy, die in zijn verkiezingscampagne in 2007 zei dat Turkije hoogstens een bevoorrechte partner van de EU zou kunnen worden.

Turkije is sinds 2004 kandidaat-lid van de EU en wordt er onderhandeld over toetreding, maar die gesprekken lopen stroef.

STER Reclame