VVD-erelid Henk Vonhoff overleden

time icon Aangepast

De VVD-politicus Henk Vonhoff is op 79-jarige leeftijd overleden. Hij stierf zondagochtend na een kort ziekbed.

Vonhoff was in de jaren zestig en zeventig onder meer lid van de Tweede Kamer en twee jaar staatssecretaris van Cultuur. Daarna was hij zes jaar lang burgemeester van Utrecht, tussen 1974 en 1980. Van 1980 tot 1996 was hij commissaris van de Koningin in Groningen.

VVD-voorzitter Ivo Opstelten noemt Vonhoff "een enorm instituut". "De VVD verliest met Vonhoff een liberaal pur sang. Hij was een groot denker en wist als historicus met veel enthousiasme het verleden levend te maken", aldus Opstelten.

Erelid

Ook na zijn politieke loopbaan bleef hij actief voor de VVD. Zo was hij drie jaar geleden één van de bemiddelaars bij het conflict tussen de partij en Rita Verdonk, die toen uit de fractie was gezet maar haar zetel weigerde op te geven.

In 1998 werd Vonhoff erelid van de VVD, vijftig jaar nadat hij lid was geworden in 1948. Op 17-jarige leeftijd was Vonhoff al betrokken bij een verkiezingscampagne van de VVD.

Tussen 1998 en 2004 was Vonhoff te zien als juryvoorzitter van het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Door de media werd hij vaak uitgenodigd om zijn kennis van de vaderlandse geschiedenis. Vonhoff was van huis uit geschiedenisleraar.

STER Reclame