In Duitsland is een felle discussie opgelaaid over de verantwoordelijkheid voor het drama bij de Love Parade in Duisburg. Organisaties van andere festivals uiten stevige kritiek op de aanpak in Duisburg. Ze spreken van amateurisme en noemen het drama geen ongeval, maar een misdrijf.

De voormalige hoofdcommissaris van de politie in Bochum wil aangifte doen tegen de burgemeester van Duisburg. De oud-hoofdcommissaris liet de Love Parade in zijn stad vorig jaar uit veiligheidsoverwegingen niet doorgaan.

In Bochum, zo'n veertig kilometer ten oosten van Duisburg, zou geen geschikte plaats voor het mega-evenement zijn gevonden. Ook het station van de stad zou het aantal mensen niet kunnen verwerken.

Lering trekken

Volgens de oud-politieman had Duisburg lering moeten trekken uit de conclusies die de organisatie in Bochum had getrokken. "Ik wilde de mensen niet offeren op het altaar van de pretmaatschappij", aldus de voormalige hoofdcommissaris. "Dat is precies wat nu is gebeurd."

Burgemeester Sauerland van Duisburg wijst de kritiek van de hand. Hij wil eerst weten wat misging voordat hij zich buigt over de schuldvraag, maar sluit niet uit dat hij opstapt.

In een verklaring zegt hij zichzelf ook de vraag te stellen wie er verantwoordelijk is. "Vandaag en in de dagen daarna moeten we ons die vraag stellen, om die verschrikkelijke gebeurtenissen te verwerken en de vele puzzelstukken op hun plaats te krijgen", aldus Sauerland.

"We zullen ook naar onze eigen rol kijken en als het moet zullen we onze verantwoordelijkheid nemen", vervolgt de burgemeester. "Ik kan niet ongedaan maken wat er is gebeurd. Dit is een ongelooflijke tragedie en ik kan me voorstellen hoe dicht deze woede en verdriet bij elkaar liggen."

Uitgejouwd

Toen de burgemeester gisteravond de tunnel bij het Love Parade-terrein bezocht, werd hij hevig uitgejouwd. Een menigte schold Sauerland uit en een man bekogelde hem met vuilnis. Sauerland moest door agenten worden ontzet en vluchtte achteruitrijdend in zijn dienstauto.

De burgemeester bevestigde het voorval vanochtend zelf. "Deze mensen zijn woedend en hebben hun gevoelens de vrije loop gelaten", zei Sauerland. "Ik kan dat begrijpen." Veel mensen vinden dat de gemeente uit gierigheid heeft bezuinigd op de veiligheid en dat de ramp voorkomen had kunnen worden.

Sauerland zei tegen de omroep WDR dat Duisburg plannen heeft voor een herdenkingsbijeenkomst. Volgens de burgemeester onderzoekt zijn gemeente in overleg met kerken mogelijkheden voor een mis. Ook komen er condoleanceregisters.

Einde

De organisatie van Love Parade heeft laten weten dat het drama van zaterdag het einde van het dancefestival betekent. Uit respect voor de slachtoffers en de nabestaanden wil de organisator geen vervolg op het evenement, liet hij bij een persconferentie weten.

De Duitse justitie heeft bij de organisatie en de gemeente Duisburg het veiligheidsplan voor het evenement in beslag genomen. Het onderzoek naar de schuldvraag is nog in volle gang.

Burgemeester wordt weggejaagd:

STER reclame