Amerikaanse nieuwsveteraan Schorr overleden

Aangepast

De Amerikaanse journalist Daniel Schorr is overleden. De 93-jarige commentator en oud-verslaggever was bekend van zijn bijdrages uit de Sovjet-Unie, zijn werk voor CNN en zijn plek op de "vijandenlijst" van Nixon.

Schorr, die als zoon van Russische immigranten opgroeide in New York, werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog voor het persbureau Aneta in Nederlands-Indiƫ en leerde zo Nederlands. Hij raakte toevallig betrokken bij de verslaggeving rond de Watersnoodramp in Zeeland toen hij in februari 1953 op vakantie was in ons land.

De verslagen van Schorr waren zo goed, dat de legendarische Edward Murrow hem een baan aanbood bij zijn nieuwsprogramma. Voor CBS News mocht hij in 1955 het Moskou-bureau opzetten en het eerste tv-interview met Sovjetleider Chroesjtsjov afnemen.

Vijandenlijst

Omdat Schorrs berichtgeving de Russen onwelgevallig was, kreeg hij in 1957 na een vakantie geen toestemming meer om het land binnen te komen. In de VS werd hij zodanig de luis in de pels van Washington, dat hij in 1971 op de geheime "vijandenlijst" van president Nixon terechtkwam. Omdat die mensen hem zouden tegenwerken, wilde de president de personen op die lijst frustreren met bijvoorbeeld FBI-onderzoeken en belastingcontroles.

Schorr ontdekte zijn plek op de lijst toen hij overhaast een pas bemachtigd exemplaar van de enemies list live voorlas op tv. Op nummer zeventien kwam hij zijn eigen naam tegen. "Ik weet niet hoe ik toen keek, maar ik voelde me alsof ik zou instorten. Toch lukte het me om door te lezen, 'nummer achttien Paul Newman'."

"Toen ik uit beeld was, begon ik flink te zweten. Dat ik onderdeel was geworden van het nieuws dat ik versloeg, was ongelofelijk." Schorr won in de loop der jaren drie Emmy's voor zijn bijdragen, maar beschouwde zijn plekje op de haatlijst van Nixon als zijn grootste verdienste.

CNN

Als doorgewinterd journalist was Schorr de eerste werknemer die Ted Turner in 1979 binnenhaalde voor zijn nieuwe nieuwsnetwerk CNN. Schorr ging er aan het werk als commentator, maar vertrok in 1985 toen hij uit principe weigerde samen te werken met een politicus die ook als commentator was aangesteld.

Daarna werkte hij voor de radiozender NPR, wat hij tot zijn dood bleef doen. Schorr overleed gisteren in een ziekenhuis in Washington, na een kort ziekbed.

STER Reclame