Nederlandse banken slagen voor stresstest

Aangepast

De Nederlandse banken hebben het goed gedaan bij de Europese stresstest. ING, ABN AMRO, Rabobank en SNS zijn volgens de test solide genoeg om een crisis te doorstaan.

Zeven van de 91 geteste banken hebben de toets niet doorstaan. Dat betekent dat zij extra geld nodig hebben om een volgende crisis te overleven. Waarschijnlijk zullen de overheden van de betreffende landen dat extra geld verstrekken.

Door de mand gevallen

Bij de falende banken gaat het om vijf Spaanse banken, een Griekse bank en een Duitse bank. De Spaanse banken die het niet goed deden zijn Diada, Espiga, Bianca Civica, Unnim and Cajasur. De Duitse bank die faalde is Hypo Real Estate en ATEBank is de Griekse bank die door de mand is gevallen.

De zeven banken kwamen gezamenlijk 3,5 miljard euro kapitaal tekort. De tests geven aan of een bank bestand is tegen een forse economische terugval. Volgens de EU toont de uitslag dat Europese banken over het algemeen betrouwbaar zijn.

Simulatie

Bij de stresstests werden sterk verslechterde economische omstandigheden, zoals stijgende werkloosheid, dalende aandelenkoersen en toename van het aantal faillissementen, gesimuleerd.

De Europese toezichthouder CEBS ging bij de testen uit van een zogenaamde dubbele diprecessie, waarbij de economie zowel in 2010 als in 2011 met drie procent zou krimpen. Verder ging de CEBS uit van een aandelenkoersval van 20 procent.

Schuldpapieren

De onderzoeken beperkten zich tot de verliezen die banken hebben geleden met de handel in schuldpapieren. Ze hielden geen rekening met de obligatieleningen van de banken zelf.

CEBS ging uit van een verlies van 23,1 procent op Grieks staatspapier, 14 procent op Portugese obligatieleningen en 12,3 procent op Spaanse obligatieleningen. Bij Duitse obligatieleningen hield de toezichthouder rekening met een verlies van 4,7 procent.

Systeembanken

De test moest duidelijkheid geven over welke banken in Europa kwetsbaar zijn en extra financiële steun nodig hebben. Het ging om 91 Europese grote, zogeheten systeembanken die niet failliet mogen gaan.

Vorig jaar september werden de Europese banken voor het laatst aan een stresstest onderworpen. Toen slaagden alle Nederlandse banken ook al.

Niet onomstreden

De stresstest is niet onomstreden. Sommige critici vonden de criteria niet streng genoeg en pleitten onder meer voor een grotere economische krimp. Bovendien: als bijna iedereen slaagt voor de test, zegt dat nog niets. Verder kan er nieuwe onzekerheid ontstaan als een bank door het ijs zakt. Dan zou een run op een bank kunnen ontstaan.

Dat was één van de redenen dat de resultaten van de test pas na het sluiten van de beurzen bekend zijn gemaakt. Zo krijgt iedereen in het weekend de tijd om na te denken en ontstaat er waarschijnlijk geen run op banken die niet zijn geslaagd voor de test.

STER Reclame