Eén miljoen euro boete voor Trafigura

Aangepast

Oliebedrijf Trafigura moet van de rechtbank in Amsterdam een boete betalen van één miljoen euro in verband met het illegaal uitvoeren van gevaarlijk scheepsafval. Het OM had twee miljoen geëist.

De kapitein van het schip Probo Koala en een chemicus van het bedrijf krijgen voorwaardelijke celstraffen van vijf en zes maanden. Tegen hen waren onvoorwaardelijke celstraffen geëist.

De gemeente Amsterdam en het afvalverwerkingsbedrijf Amsterdam Port Services (APS) zijn niet veroordeeld. Het OM eiste geldboetes van de gemeente en APS.

Lees ook:Probo Koala: de feiten

De affaire speelde vier jaar geleden, toen de Probo Koala met een lading giftig afval de haven van Amsterdam binnenliep. Een deel van het afvalwater werd bij APS overgepompt naar opslagtanks, maar vanwege de stankoverlast besloot APS dat te stoppen.

Het mengsel bleek veel giftiger dan was aangenomen en werd teruggepompt. APS liet beslag leggen op het schip, maar uiteindelijk mocht de Probo Koala toch met de omstreden lading uitvaren. De toestemming om het schip te laten gaan, was omstreden.

Betaald

Via Estland en Nigeria ging het schip in Ivoorkust, waar het gif werd gedumpt. Duizenden mensen kregen problemen met hun gezondheid; volgens de VN zijn vijftien mensen overleden.

Trafigura heeft geld betaald aan de regering en burgers van Ivoorkust, maar heeft nooit toegegeven verantwoordelijk te zijn geweest voor de giflozing.

STER Reclame