Lubbers zet VVD, PVV en CDA om tafel

time icon Aangepast

Informateur Lubbers heeft de fractievoorzitters van VVD, PVV en CDA gevraagd om onderlinge gesprekken aan te gaan en hem zo snel mogelijk te berichten of zij mogelijkheden zien voor een rechtse samenwerking.

Lubbers liet direct na een gesprek met CDA-fractievoorzitter Verhagen een schrijven uitgaan. Daarin zegt hij dat in de Tweede Kamer "een zeer brede steun" bestaat voor een onderzoek naar 'rechts' is en dat er geen andere coalities mogelijk zijn als deze optie niet eerste is onderzocht.

De informateur sprak gisteren al met Rutte (VVD), Cohen (PvdA), Wilders (PVV) en Halsema (GroenLinks). Zij zeiden allevier dat er onderzoek naar een rechts kabinet moet worden gedaan, hoewel ze daar niet allemaal even enthousiast over zijn.

Halsema van GroenLinks zei dat zij zich bij zo'n onderzoek neerlegt als een meerderheid van de Kamer dat wil. Cohen vindt dat de rechtse optie "anders boven de markt blijft hangen".

'Kopvoddentaks'

Verhagen pleitte bij de informateur voor een middenkabinet van VVD, PvdA en CDA. "Maar tot mijn spijt heb ik moeten concluderen dat er een blokkade van de PvdA ligt. Ik vind het onverantwoordelijk in deze economische tijden dat je hiervoor wegloopt."

De CDA'er wil de oproep van Lubbers om "informeel" met de VVD en de PVV te gaan praten eerst met zijn fractie bespreken. Hij wijst erop dat hij niet met de partij van Wilders wil onderhandelen als die niet eerst aan bepaalde voorwaarden voldoet, zoals het respecteren van de beginselen van de rechtsstaat en het afzien van de 'kopvoddentaks'.

De CDA-fractie komt morgen bijeen om te bepalen of de fractie in gesprek gaat met de PVV over de vorming van een kabinet.

Gedoogvariant

In zijn brief schrijft Lubbers dat hij zich ervan bewust is dat coalitievorming met de PVV "een brug te ver zou kunnen blijken" voor het CDA.

Ook merkt hij op dat PVV-leider Wilders in zijn gesprek heeft aangegeven "dat er ook argumenten zijn voor de gedoogvariant", dat wil zeggen: een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV.

Informateur Lubbers spreekt vandaag alle fractieleiders die hij nog niet heeft gehoord, onder wie Roemer van de SP. Die zei dat hij zich niet geschoffeerd voelt door de oproep van Lubbers aan de rechtse partijen, die nog voor zijn komst de deur uitging. Roemer blijft hopen op een centrumlinks kabinet van PvdA, CDA, SP en GroenLinks.

STER Reclame