De Zuid-Afrikaanse aartsbisschop en Nobelprijswinnaar Desmond Tutu (78) trekt zich terug uit het openbare leven. Op 7 oktober bereikt hij de leeftijd van 79, de reden om het rustiger aan te doen.

Tutu stopt met zijn werk voor een VN-commissie tegen genocide. Ook zal hij geen interviews meer geven. NOS-corrsepondent Lucas Waagmeester had onlangs nog wel een gesprek met de aartsbisschop tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika (video).

Tutu blijft nog wel actief voor The Elders, een denktank over wereldproblemen van 'oude wijzen' die Nelson Mandela drie jaar geleden presenteerde.

Nobelprijs

In de 27 jaren die Mandela vastzat op Robbeneiland, sprak Tutu zich al uit tegen de apartheid. Daarvoor kreeg hij in 1984 de Nobelprijs voor de vrede uitgereikt.

Na de val van het bewind leidde hij de Waarheids- en Verzoeningscommissie die de misdaden ten tijde van het blanke bewind onderzocht. Van 1986 tot 1996 leidde hij als eerste zwarte de Anglicaanse kerk in Zuid-Afrika.

WK Voetbal

Bij zijn aankondiging zich terug te trekken uit het openbare leven, gaf Tutu aan meer thee te willen drinken met zijn vrouw, meer cricket te gaan kijken en vaker zijn kleinkinderen te willen bezoeken.

Gedurende het WK voetbal verscheen hij regelmatig in het openbaar en beschreef hij het toernooi, dat voor het eerst op het Afrikaanse continent werd georganiseerd, als een van de belangrijkste gebeurtenissen sinds het einde van de apartheid.

STER reclame