De nieuwe informateur, oud-premier Ruud Lubbers, heeft vandaag gesprekken gevoerd met de fractievoorzitters.

Om te beginnen ontving hij VVD-leider Mark Rutte. Wat hem betreft wordt nu eerst gekeken naar de mogelijkheden voor een rechts kabinet met VVD, PVV en CDA.

Job Cohen (PvdA), die als tweede naar de informateur ging, zei dat hij het met Rutte eens is. "Dit moet onderzocht worden, anders blijft het boven de markt zweven."

PVV-leider Geert Wilders, die inmiddels ook met Lubbers heeft gesproken, gaat ook nog steeds voor een rechts kabinet. "Ik hoop echt dat rechts een nieuwe kans krijgt."

Femke Halsema van GroenLinks zei dat er een gewoon meerderheidskabinet moet komen. "Als dat een rechts kabinet is dan leg ik me daarbij neer", zei ze na haar bezoek.

Morgen volgen de andere fractieleiders, te beginnen met CDA-leider Maxime Verhagen.

'Stapje terug'

Lubbers gaf vanmorgen een persconferentie. Daarin zei hij dat hij "een stapje terug" doet, maar niet "terug naar af" gaat. Wat hem betreft liggen alle opties weer open.

De nieuwe informateur wil voor het weekeinde alle fractievoorzitters uit de Tweede Kamer hebben gesproken. Hij hoopt zo tegemoet te komen aan "het gevoel van veel Nederlanders die niet begrijpen waarom er tot nu toe wel met die is gesproken en niet met die".

Hij ziet het als zijn taak om "ontspanning" te brengen in het formatieproces, waarin de deelnemers tot nu toe soms nog als campagneleiders tegenover elkaar stonden.

De ideale uitkomst van zijn opdracht is, wat hem betreft, dat hij een formateur kan adviseren, waarmee ook de kleur van de gewenste coalitie duidelijk wordt.

De informateur benadrukt dat koningin Beatrix hem niet als CDA'er heeft benaderd, maar als minister van Staat.

Verantwoordelijkheid

CDA-partijvoorzitter Henk Bleker zei in het radioprogramma Met het Oog op Morgen dat voor zijn partij de tijd is aangebroken om verantwoordelijkheid te nemen. Tot nu toe hield het CDA, dat bij de verkiezingen twintig zetels verloor, zich afzijdig.

Volgens Bleker moet de optie van een middenkabinet van VVD, PvdA en CDA nu worden onderzocht.

Met de PVV zal het CDA niet zomaar om tafel gaan, laat hij weten. Die partij zal eerst afstand moeten nemen van een aantal standpunten, zoals het inperken van de vrijheid van godsdienst en het rigoreus bezuinigen op ontwikkelingshulp.

STER reclame