VVD, PvdA, D66 en GroenLinks zijn het niet eens geworden over de vorming van een Paars-plus-kabinet.

Volgens VVD-leider Mark Rutte zijn er reële pogingen gedaan om de grote verschillen tussen de vier partijen te overbruggen, maar is het "uiteindelijk toch stukgelopen op de financiën".

Piketpalen

De partijen konden het niet eens worden over de totale som van bezuinigingen in de komende jaren. Wat de VVD betreft gold een bedrag van 18 miljard tot 2015 als "absolute ondergrens". PvdA, D66 en GroenLinks vonden dat bedrag te hoog.

Ook onderwerpen als de hypotheekrenteaftrek en de kilometerheffing lagen moeilijk. Volgens PvdA-leider Job Cohen stond een combinatie van de piketpalen van de VVD de totstandkoming van Paars-plus in de weg.

Wat Rutte betreft is de breuk definitief: "Er komt geen Paars-plus-kabinet." De andere partijleiders zijn minder stellig. "Ik zeg nooit nooit", aldus Cohen.

Middenkabinet

Rutte zal de koningin nu adviseren om een kabinet van VVD, PvdA en CDA te vormen. "Gezien de omstandigheden ligt dat het meest voor de hand".

PvdA-leider Cohen ziet zo'n zogenoemd middenkabinet niet tot stand komen. Het lijkt hem buitengewoon ingewikkeld om nu een coalitie te vormen met VVD en PvdA.

Hij zegt dat er "met hartstocht is gewerkt" aan een Paars-plus-kabinet. "We wisten vooraf dat het buitengewoon ingewikkeld zou worden. Maar we hebben ons uiterste best gedaan om tot elkaar te komen."

Teleurgesteld

Alexander Pechtold (D66) en Femke Halsema (GroenLinks) zijn buitengewoon teleurgesteld over het mislukken van de onderhandelingen.

Pechtold zegt dat hij tot vanmiddag nog mogelijkheden zag om door te praten, maar dat het VVD en PvdA waren die aangaven dat de verschillen niet te overbruggen waren.

Halsema benadrukt dat er echt is onderhandeld, dat alle moeilijke onderwerpen op tafel hebben gelegen en dat alle partijen naar elkaar toe hebben bewogen.

De informateurs Uri Rosenthal (VVD) en Jacques Wallage (PvdA) werken nu aan hun eindverslag, dat ze waarschijnlijk woensdagmiddag aan koningin Beatrix aanbieden.

STER reclame