De Haagse alternatieve arts Mayta Sickesz (87) is uit haar ambt gezet na een klacht van een patiënte. Het Regionaal Tuchtcollege van Den Haag heeft dat besloten. Het college vindt dat er sprake is van een ernstige mate van disfunctioneren.

De hoogbejaarde arts ontwikkelde in de jaren zestig een eigen geneeswijze, de orthomanuele therapie, die inmiddels door ongeveer 250 artsen wordt toegepast.

Schizofrenie

De patiënte die Sickesz had aangeklaagd, had last van rugklachten, duizeligheid en evenwichtsproblemen. De Haagse arts oordeelde dat de patiënte beginnende schizofrenie had, veroorzaakt door een scheve nekwervel.

De keizersnede waarmee de patiënte ooit ter wereld was gekomen, had volgens Sickesz een doorbloedingsstoornis van de hersenen veroorzaakt.

Berispt

De arts was ondeskundig op dat gebied en ze duldde geen tegenspraak, ook niet van andere artsen, aldus het tuchtcollege. Daarvoor was ze eerder al eens berispt.

Het college vindt het niet meer verantwoord dat de arts haar beroep nog uitoefent, omdat veel patiënten een potentieel risico bij haar lopen.

STER reclame