De formatiebesprekingen over een Paars-pluskabinet beginnen in een beslissende fase te komen. Begin volgende week is het erop of eronder. Dan moet duidelijk worden of de verkennende gesprekken plaats gaan maken voor inhoudelijke onderhandelingen of dat het overleg moet stoppen. Dat melden bronnen rondom de formatiebesprekingen.

"We hopen zo snel mogelijk meer te weten", zei VVD-leider Rutte na afloop. D66-aanvoerder Pechtold zei dat "allen de druk op het proces voelen".

Volgens PvdA-leider Cohen gaat het "op een aantal punten heel goed, maar liggen de programma's van de partijen nu eenmaal een eind uit elkaar".

Vanavond wordt er niet meer vergaderd en dit weekeinde komen de onderhandelaars niet bij elkaar.

De vier onderhandelaars Rutte, Pechtold, Cohen en Halsema (GroenLinks) hebben de afgelopen weken in stilte onder leiding van de informateurs Wallage en Rosenthal gekeken naar wat hen bindt. Ook vandaag lieten zij niets los over de inhoud van de gesprekken.

Mond houden

"Ik weet dat het vervelend is om niets te zeggen, maar we hebben er echt voor gekozen om onze mond te houden, omdat dat voor het proces echt het belangrijkst is", zei Rutte na afloop.

Afgelopen maandag zeiden de informateurs dat er "stevige gesprekken" gevoerd werden en dat de onderhandelaars "de vrijblijvendheid ver voorbij waren". Het doel is om tot een kort regeerakkoord te komen, met ruimte voor de zogeheten 'vrije kwesties'.

Werkgroepen

De onderhandelaars werden regelmatig door specialisten uit hun fracties vergezeld. Vooral de afgelopen week gingen de besprekingen over financieel-economische onderwerpen. Er werd informatie ingewonnen, bijvoorbeeld bij topambtenaren van het ministerie van Financiën en het Centraal Planbureau.

Er zijn zes werkgroepen van mensen uit de vier partijen die praten over deelonderwerpen. Dat zijn mobiliteit, milieu, financiën, sociale zaken, onderwijs en zorg. De werkgroepen doen voorstellen, waar de onderhandelaars knopen over moeten doorhakken.

Vanmorgen werden de vier onderhandelaars bij de besprekingen vergezeld door hun secondanten Charlie Aptroot (VVD), Boris van der Ham (D66), Sharon Dijksma (PvdA) en Kees Vendrik (GroenLinks).

STER reclame