Amerikaanse senatoren willen een nieuw onderzoek naar het Britse olieconcern BP. Het bedrijf erkende vandaag actief te hebben gelobbyd voor de vrijlating van de Libiër Abdel Basset al-Megrahi. Die zat in Schotland vast voor de aanslag op een vliegtuig van PanAm bij het Schotse Lockerbie. Bij die aanslag kwamen in 1988 alle 270 inzittenden om.

BP erkende vandaag dat het bedrijf de Britse regering had gevraagd haast te maken met de vrijlating van de Libiër, omdat Libië dan eerder toestemming zou geven aan BP voor olieboringen voor de Libische kust.

Bewijs

De Amerikaanse senatoren zien in de erkenning van BP het bewijs dat het concern winst boven de belangen van gewone mensen stelt. BP zegt dat de vrijlating van Megrahi, vorig jaar, een zaak van van de Schotse regering was.

Schotland liet hem gaan, omdat hij ongeneeslijk ziek zou zijn en niet lang meer te leven zou hebben. De arts die destijds de diagnose stelde, erkent nu dat hij fout zat en noemt zijn fout "beschamend". Megrahi heeft volgens een nieuwe diagnose nog zeker tien jaar te leven.

STER reclame