Hitte teistert Europa

Aangepast

Op veel plaatsen in Europa worden tropische temperaturen bereikt. In Nederland ondervinden we door de weersextremen problemen als massale vissterfte en verkeershinder. In andere landen eist de hitte ook zijn tol.

In Nederland is er met name extra alertheid voor de festivals. De combinatie van hitte en onweer is gevaarlijk. Door noodweer zijn op het terrein van de Zwarte Cross in Lichtenvoorde festivaltenten ingestort, waarbij vier gewonden vielen. In België moesten op Rock Werchter 1850 mensen zich laten behandelen voor met name uitdrogingsverschijnselen.

Groot Brittannië

Op plaatsen in Groot Brittannië wijst de thermometer temperaturen aan van boven de dertig graden. Vooral in het zuidoosten houdt de hitte al weken aan. Door de droogte is het Londense Hyde Park volledig uitgedroogd.

In het noordwesten is een tuinslangverbod van kracht. Om water te besparen mogen tuinen niet meer besproeid worden. Wie het verbod overtreedt, kan rekenen op een boete van duizend pond. De droogte is er de ergste sinds 1929.

Duitsland

Ook in Duitsland is het extreem warm. Door de hittegolf kreeg het Duitse eilandje Duene in de Noordzee te maken met een tornado, waarbij acht gewonden vielen. Op de camping verbleven honderd mensen.

Door de hitte ondervinden reizigers in ICE-treinen problemen. Doordat de ramen niet open kunnen, wordt het er extreem heet als de airconditioning uitvalt. Dat is al in verschillende treinen gebeurd.

In een trein in Bielefeld viel de airconditioning uit, waardoor tientallen mensen onwel werden. Zij moesten medisch worden behandeld. Onder de slachtoffers waren 27 scholieren die een uitstapje naar Berlijn hadden gemaakt. De temperatuur in de treinstellen liep op tot vijftig graden Celsius.

Italië

Heel Italië heeft te maken met een hittegolf. "Smog en luchtvochtigheid maken de hitte ondraaglijk," schrijft correspondent Andrea Vreede. "De hitte bepaalt het tempo, alles gaat minstens twee slagen langzamer dan normaal."

Volgens weerkundigen wordt het de komende tijd alleen maar erger. De Italiaanse autoriteiten adviseren mensen tussen twaalf en zes uur 's middags binnen te blijven.

Spanje

In Spanje heerst al de hele week 'saharahitte' met temperaturen tot veertig graden. In enkele gebieden geldt er een hittealarm. Vooral het zuiden en het midden van Spanje worden getroffen. In Spanje zijn al vier mensen overleden als rechtstreeks gevolg van de hitte.

Frankrijk

In Frankrijk worden in het hele land tropische temperaturen bereikt. De regering adviseert vooral ouderen het huis niet te verlaten.

Scandinavië

Ook in het doorgaans koelere noorden van Europa is het heet. In de Scandinavische landen komen temperaturen voor van rond de dertig graden. De watertemperatuur bij de Deense stranden is gestegen tot boven de twintig graden, waardoor algen hoogtij vieren.

STER Reclame