Studenten moeten tegenwoordig steeds vaker afwachten of ze aan een opleiding mogen beginnen. Uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs, de voormalige IB-Groep, blijkt dat de aanmeldingen voor lotingstudies in vijf jaar tijd is verdubbeld.

Er hebben zich nu ongeveer 37.500 aanstaande studenten aangemeld voor een lotingstudie. Dat zijn er ruim 18.000 meer dan vijf jaar geleden. Studenten horen morgen of ze zijn ingeloot of niet.

De laatste jaren komen er steeds meer studies bij, waarvoor studenten moeten worden ingeloot. Voorheen werd er vrijwel alleen geloot bij de studie geneeskunde, tegenwoordig gebeurt dat ook bij bijvoorbeeld psychologie, rechten en bedrijfskunde.

Maximum

Ook het aantal studenten stijgt, waardoor de concurrentie nog meer toeneemt. Dit jaar kunnen 12.500 studenten niet de studie van hun eerste keus volgen. Zij moeten een andere opleiding kiezen.

Volgens de Vereniging van Universiteiten is het een capaciteitsprobleem dat alleen maar toeneemt. De universiteiten kunnen de stroom studenten bij bepaalde studies niet aan en zetten er daarom een maximum op. De studentenvakbond LSVB vindt de beperkte keuze voor studenten dramatisch.

STER reclame