NOS NieuwsAangepast

Noodweer raast over Nederland

Het noodweer dat de afgelopen uren over het land trok heeft vooral het oosten en zuidoosten van het land geteisterd. Op een camping in Vethuizen, bij Doetinchem zijn een dode en acht gewonden gevallen. Ze werden met caravan en al in een meertje geblazen.

De hulp werd bemoeilijkt doordat vijf hoogspanningsmasten vlakbij door windstoten waren omgevallen.

In Gelderland viel op veel plaatsen de stroom uit, onder andere in delen van Nijmegen. Volgens Liander gaat de storing tot het eind van de avond duren

Heeft u foto's of video's van het weer en de eventuele overlast? Mail naar ooggetuige@nos.nlof ga naarwww.nos.nl/ooggetuige. Vermeld uw naam en de plaats waar de foto genomen is.

In de namiddag kwam het KNMI met een weeralarm voor de provincies Limburg, Noord-Brabant en Gelderland. Dat is om 20.30 uur weer ingetrokken. Er geldt nog wel een waarschuwing voor extreem weer in Overijssel, de Noordoostpolder, Drenthe, Friesland en Groningen.

Het noodweer verlaat naar verwachting rond middernacht weer het land.

Zuiden flink getroffen

Het noodweer heeft eerder vanavond toe vooral problemen in Limburg en Noord-Brabant gegeven. In Limburg raakten 10 mensen gewond door het noodweer. Een automobilist werd door de bliksem getroffen.

Negen andere verkeersdeelnemers raakten betrokken bij ongelukken door zware windstoten of afgewaaide takken en dakpannen. In heel Limburg zijn bomen ontworteld.

In Maastricht is door het noodweer een boom door de gevel van hotel Stay Okay aan de Maasboulevard gevallen.

Op de A2 bij Eijsden kon het verkeer niet verder door takken die op de snelweg waren geblazen. Bij Maasbracht kwam ook een stuk van een afgeblazen dak op de A2 terecht.

In Limburg heeft het treinverkeer veel last van omgewaaide bomen die op de rails zijn terechtgekomen. Ook uit Eindhoven komen veel meldingen van omgewaaide bomen. Daar zijn ook enkele straten blank komen te staan.

Het vliegverkeer bij Maastricht-Aachen Airport heeft eveneens hinder ondervonden. Een toestel moest uitwijken naar Düsseldorf, omdat het niet kon landen door de harde wind.

Op veel wegen hebben door het slechte weer en takken op de weg lange files gestaan.

Afgelastingen

Ook bestaat er het risico door de bliksem getroffen te worden. Dat risico is vooral groot op open velden, op of aan het water en in de buurt van hoge bomen.

Vanwege het noodweer is een aantal evenementen afgelast. Zo gaat een oefenwedstrijd van Ajax vanavond niet door, net als de honkbalwedstrijd Nederland-Taiwan bij de Haarlemse Honkbalweek.

Kwetsbaar

De buien volgen op hoge temperaturen. De ANWB raadt met name motorrijders en watersporters aan het weer goed in de gaten te houden en tijdig van de weg of het water af te gaan.

Rijkswaterstaat raadt iedereen aan niet de weg op te gaan als het niet per se nodig is. Dat geldt vooral voor kwetsbare verkeersdeelnemers zoals fietsers motorrijders en vrachtwagens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl