VS boos om vrijlating Polanski

time icon Aangepast

De Amerikaanse regering is kwaad op Zwitserland, omdat dat land de filmmaker Roman Polanski heeft vrijgelaten. Het Witte Huis snapt niets van de Zwitserse argumenten om hem niet uit te leveren aan Amerika, dat hem wil berechten voor ontucht.

De regering in Bern zegt dat de Amerikaanse justitie onvoldoende heeft meegewerkt en dat het uitleveringsverzoek onduidelijkheden bevatte. Een Amerikaanse woordvoerder spreekt dat tegen en noemt de ontuchtzaak rond Polanski zo ernstig dat er niet moeilijk moet worden gedaan over formaliteiten.

Verzoek

De Frans-Poolse Polanski werd vorig jaar in Zwitserland op Amerikaans verzoek aangehouden en onder huisarrest geplaatst, in verband met de verkrachting in 1977 van een 13-jarig meisje in de VS. Polanski ontvluchtte de VS destijds voor het tot een proces kwam.

De regisseur keerde nooit meer terug naar de VS, ook niet toen hij in 2003 een Oscar won voor zijn film 'The Pianist'. Frankrijk eiste na zijn arrestatie in Zwitserland dat de regisseur werd vrijgelaten, maar trok die eis later in. "Polanski staat niet boven de wet", zei een regeringswoordvoerder toen.

Huisarrest

Polanski wachtte het besluit over zijn uitlevering onder huisarrest af in zijn chalet in het Zwitserse stadje Gstaad. In die tijd maakte hij zijn film 'The Ghost Writer' af.

Het huisarrest van de filmmaker is nu opgeheven. De Amerikanen kunnen niet in beroep gaan tegen de Zwitserse beslissing.

STER Reclame