Noodweer trekt over Nederland

Aangepast

Zware onweersbuien met veel neerslag en windstoten tot honderd kilometer per uur hebben vanmiddag veel schade aangericht in het zuiden, oosten en noorden van het land.

Het KNMI gaf vannacht een waarschuwing af voor extreem weer, maar heeft die inmiddels weer ingetrokken. Volgens meteorologisch bureau Weeronline trekken vanavond nog enkele onweersbuien over het land. Die worden minder heftig dan de eerdere buien die zijn gevallen.

Bent u ooggetuige van het noodweer in Nederland en heeft u daar een foto of video van? Mail ze dan naar ooggetuige@nos.nl of stuur ze via nos.nl/ooggetuige

Schade vooral in het oosten

In Zuid-Limburg zijn enkele zware hagelbuien gevallen. Bij de brandweer zijn tientallen telefoontjes binnengekomen over omgevallen bomen op de weg en ondergelopen kelders.

Ook in Groningen zorgt het noodweer voor veel overlast. Verkeerslichten vielen uit en veel wegen zijn onbegaanbaar. Ook het vliegverkeer is gehinderd. De brandweer roept mensen op alleen te bellen als er levensgevaar is, omdat ze het aantal meldingen niet aankunnen. Voor wateroverlast is een speciaal telefoonnummer geopend: 050-3114450.

Bij verzekeraar Interpolis zijn zeker vijfduizend schademeldingen binnengekomen. Bij particulieren en bedrijven gaat het vooral om waterschade of schade door blikseminslag. Boeren melden veel gewasschade door hagelbuien. De schade loopt in de miljoenen.

In Hengelo is het dak van het station gedeeltelijk naar beneden gekomen waardoor er een bovenleiding is geknapt. Het treinverkeer is hierdoor beperkt.

Op het terrein van festival de Zwarte Cross in Lichtenvoorde zijn tijdens de opbouw enkele festivaltenten ingestort, waarbij vier gewonden vielen. Een paar kilometer verderop is in het dorpje Vragender de top van een kerktoren eraf gewaaid. Brokstukken zijn door de gevel van een café gevlogen.

Verkoeling

Tijdens het noodweer was er veel neerslag en werden er windstoten tot honderd kilometer per uur gemeten. Dat wordt onder meer in de hand gewerkt door opnieuw hoge temperaturen. In het oosten kan het 30 graden of meer worden, aan de kust komt de temperatuur niet boven 25 graden.

Het onweer van zaterdag werd niet gevolgd door een verkoeling. Dat gebeurt nu wel, denkt meteoroloog William Huizinga van Weeronline. "In tegenstelling tot zaterdag wordt achter de buien koelere lucht aangevoerd." Hij verwacht dat de temperatuur morgen ruim onder de 30 graden blijft.

"Afgelopen weekeinde hebben we noodweer gehad over vrijwel heel Nederland, maar de lucht bleef warm en zo konden steeds opnieuw zware buien ontstaan," zegt ook Erwin Kroll. "Nu is het volkomen anders, want het weer is volkomen afgekoeld."

Storingen

De Verkeersinformatie Dienst raadt automobilisten aan niet de weg op te gaan als dat niet strikt noodzakelijk is.

Door het noodweer zijn verschillende treinverbindingen uitgevallen. Zo rijden er geen treinen tussen Deventer en Zwolle door een blikseminslag bij Olst. In de Achterhoek rijden geen treinen vanwege takken op het spoor.

STER Reclame