Van Middelkoop: geen Nederlandse excuses Srebrenica

Aangepast

Als er excuses gemaakt moeten worden voor de val van de moslimenclave Srebrenica in 1990, dan is dat meer een zaak van de Verenigde Naties dan van Nederland. Dat zegt minister Eimert van Middelkoop van Defensie.

Volgens de demissionair minister is de internationale gemeenschap tekortgeschoten rondom de val van Srebrenica.

De minister zei dat tijdens een herdenkingsbijeenkomst in Potocari, vlakbij Srebrenica. Tienduizenden mensen herdachten daar de massamoord op moslims van vijftien jaar geleden.

Machteloos

In 1990 vermoordde het Bosnisch Servische leger meer dan 8000 moslim-mannen in de bossen rond de stad. De moslim-bevolking had in 1995 tevergeefs toevlucht gezocht in een enclave van de Verenigde Naties. Nederlandse VN-militairen keken machteloos toe.

Op de herdenkingsdag in Potocari zijn meer dan zevenhonderd slachtoffers begraven, die eerder dit jaar zijn geïdentificeerd. Op het kerkhof zijn al vierduizend slachtoffers begraven.

Pronk

Ook in Den Haag was een herdenkingsbijeenkomst. Op het Plein was oud-minister Jan Pronk. Hij was minister voor ontwikkelingssamenwerking ten tijde van de val.

Pronk was de eerste die het woord volkenmoord in de mond nam en een beeld schetste van de omvang van de moordpartijen. In een toespraak noemde de oud-minister het bloedvergiet in Srebrenica de rampzaligste gebeurtenis uit politiek.

Bij de herdenking zijn alle namen voorgelezen van de slachtoffers die vandaag zijn herbegraven in Potocari.

STER Reclame