NOS NieuwsAangepast

Succesvol Leids zorgproject in gevaar door geldproblemen

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

Een succesvol project in Leiden om mensen die zonder medische reden naar de Spoedeisende Hulp (SEH) komen daar weg te houden, dreigt te stoppen door een conflict over de financiering ervan.

De SEH-afdelingen in ziekenhuizen wordt massaal bezocht door patiënten die er eigenlijk niets te zoeken hebben. Dat kost veel geld, het belast de SEH's onnodig en het zit de wel spoedeisende zorg aan andere patiënten in de weg.

Leiden

Minister Klink wil dat de SEH's ervoor zorgen dat patiënten die niets op de SEH te zoeken hebben daar wegblijven en gewoon naar de huisarts of de huisartsenpost gaan. In Leiden hebben het Rijnland Ziekenhuis en het Leids Universitair Medisch Centrum, samen met de twee huisartsenposten, daar de afgelopen tijd voor gezorgd.

De beide Leidse ziekenhuizen en de huisartsenposten voeren de zogeheten triage van de patiënten gezamenlijk uit. Bij die triage wordt beslist wie naar de Spoedeisende Hulp mag en wie naar de Huisartsenpost kan gaan.

Netto

Op die manier zijn in 2009 in Leiden tienduizend zogeheten zelfverwijzers - mensen die op eigen gezag naar de SEH gaan - naar de Huisartsenposten geleid. Per consult scheelt dat ongeveer 175 euro. In 2009 was de totale besparing in Leiden dus zo'n 1,75 miljoen euro.

Die cijfers zijn afkomstig van de samenwerkende ziekenhuizen, huisartsenposten en zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid. Van die opbrengst moeten nog wel de extra kosten afgetrokken worden die zijn gemaakt voor de huisartsen op de huisartsenposten. Netto blijft er dan een besparing van toch nog 1,2 miljoen euro over.

Tot nu toe wordt het project voor de helft gefinancierd door de in Leiden dominante zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid. De andere helft komt uit het reguliere budget van de twee ziekenhuizen. Voor die financiering is gekozen in afwachting van een nieuw financieringssysteem waaraan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) werkt.

Marktwerking

Om de twee Leidse huisartsenposten in de lucht te houden zijn veel waarnemers nodig die de avond-, nacht- en weekenddiensten willen draaien. Dat maakt ze door de marktwerking relatief duur. Beide huisartsenposten zijn nodig omdat het geheim van het succes van het project is dat de huisartsenpost in het ziekenhuis zit.

De waarnemende huisartsen die de diensten op de huisartsenposten draaien krijgen daar in Leiden ongeveer tachtig euro per uur voor, dat is ruim meer dan het normale tarief van vijftig euro. Om het Leidse project tegemoet te komen heeft de NZA toestemming gegeven om 65 euro te betalen, maar daar doen de artsen het niet voor.

De Leidse huisartsenposten begaan een economisch delict door meer te betalen dan het toegestane tarief is hun te verstaan gegeven door de NZA. Tot op heden is de situatie gedoogd, maar er is nog steeds geen oplossing.

Bezuinigingen

De NZA voert binnenkort weer overleg met het ministerie om te zoeken naar een oplossing. Maar het is de vraag of er toestemming komt om het marktconforme tarief te betalen. Minstens zo twijfelachtig is of er geld voor beschikbaar wordt gesteld.

Door de dokter op de huisarstenpost meer te betalen, zorgt hij per patiënt die weg wordt gehouden van de SEH voor een besparing van 175 euro. Bij tienduizend patiënten per jaar zijn dat dertig patiënten per dag en een dagelijkse besparing van 5250 euro.

Penny wise

Zo dreigt er een eind te komen aan het Leidse experiment dat in 2009 dus netto 1,2 miljoen aan besparingen heeft opgeleverd en precies doet waar de minister om vraagt. Een klassiek geval van penny wise and pound foolish.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl