Spionnenruil VS-Rusland afgerond

Aangepast

In Wenen hebben de VS en Rusland een grote spionnenruil afgerond. Vanochtend landde een Amerikaans toestel met naar verluidt de tien veroordeelde Russische spionnen, die anderhalve week geleden in de VS werden opgepakt.

Rond dezelfde tijd kwam daar ook een Russisch vliegtuig aan, met aan boord vermoedelijk enkele spionnen die al jaren in Rusland vastzaten.

De twee vliegtuigen zijn tegen één uur weer vertrokken. De tien Russen werden vorige week in de VS opgepakt. Ze hebben bekend. Ze zijn waarschijnlijk geruild tegen vier Russen die voor het Westen spioneerden en vastzaten in Rusland.

Het is de grootste spionnenruil na de Koude Oorlog.

Alle veertien hebben schuld bekend. De spionnen voor het westen deden dat in een brief aan Medvedev. De Russen in Amerika bekenden voor de rechtbank. Die bepaalde dat de tien de VS onmiddellijk moesten verlaten.

Het begon eind vorige maand met de arrestatie van de Russische spionnen. Ze deden zich voor als doodgewone Amerikanen, die probeerden gevoelige informatie los te krijgen. De arrestatie van het tiental gaf de VS een troef om Amerikanen die in Rusland vastzitten vrij te krijgen.

Overleg

Eergisteren was er overleg tussen de Russische ambassadeur in Washington en de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, die eerder ambassadeur in Rusland was.

Drie van de vier spionnen die in Rusland waren veroordeeld, zouden er na jarenlange gevangenschap slecht aan toe zijn.

Een gevangene die mogelijk bij de ruil betrokken is, is kernwapenexpert Igor Soetjagin, die sinds 2004 vastzit voor het doorgeven van defensiegeheimen aan de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Hij is in Rusland veroordeeld tot veertien jaar cel.

STER Reclame