NOS NieuwsAangepast

Massaontslag bij Organon in Oss

Bij de geneesmiddelenproducent Organon in Oss verdwijnt bijna de helft van het aantal banen. Voor eind volgend jaar worden bijna 2175 van de 4500 arbeidsplaatsen geschrapt.

Vorige week lekte al uit dat er massa-ontslag op stapel stond, maar toen was nog niet duidelijk om hoeveel banen het precies zou gaan.

Nu blijkt dat ongeveer duizend banen verloren gaan bij de afdeling Research and Development, die in zijn geheel wordt opgeheven. Dit onderdeel verdwijnt begin volgend jaar al. Bij de productie-afdelingen worden 925 arbeidsplaatsen geschrapt.

Goedkoper

Tot 2007 was de medicijnmaker onderdeel van het chemieconcern AkzoNobel, maar werd dat jaar verkocht aan de Amerikaanse multinational Schering-Plough, dat inmiddels MSD heet.

De afgelopen jaren heeft het MSD-concern ook andere farmaciebedrijven overgenomen. Activiteiten van deze ondernemingen worden samengevoegd, waardoor personeel overbodig is geworden.

Een andere oorzaak voor het grote banenverlies is volgens MSD de wereldwijde roep om goedkope medicijnen. Daardoor is er minder geld voor innovatie.

Campus

Vakbonden hebben eerder al verbolgen gereageerd op de reorganisatie. Organon, de gemeente Oss, de provincie Brabant, de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij en het ministerie van Economische Zaken willen een campus in Oss oprichten, waar zich kleine onderzoeksbedrijven kunnen vestigen. Deze campus zal echter, zeggen de partijen, bij lange na niet het banenverlies bij Organon kunnen opvangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl