Nieuwe aanpak recidiverende pedoseksuelen

De reclassering gaat een nieuwe middel inzetten in de strijd tegen recidiverende pedoseksuelen: vrijwilligers die de veroordeelde zedendelinquenten dag in dag uit controleren. Na een succesvolle proef hiermee in Den Bosch, gaat de reclassering dit nu in heel Nederland doen.

Pedoseksuelen die worden veroordeeld voor kinderporno of verkrachting gaan na het uitzitten van hun straf weer naar huis en dan gaat het vaak opnieuw mis. Intensieve begeleiding door vrijwilligers kan dit voorkomen, zegt de reclassering.

De kring van vrijwilligers voorkomt dat de ex-zedendelinquent in een sociaal isolement terecht komt, want daardoor vallen ze volgens Sjef van Gennip, directeur van Reclassering Nederland, vaak terug in de oude slechte gewoontes. Behalve het voorkomen van een sociaal isolement, pikken de vrijwilligers ook vroegtijdig signalen op dat iemand weer delictgedrag aan het ontwikkelen is. De reclasseringswerker kan dan snel ingrijpen.

Canada en Groot-Brittannië

De vrijwilligers zijn verplicht om de reclassering in te schakelen als de pedoseksuelen opnieuw dreigen te ontsporen. Die kan ze in samenspraak met het Openbaar Ministerie vervolgens terugsturen naar de gevangenis. De vrijwilligers zijn vooraf getraind en worden bijgestaan door de reclassering.

Deze nieuwe aanpak is overgenomen uit Canada en Groot-Brittannië. Onderzoek in Canada toont aan dat herhaling van crimineel gedrag aanzienlijk wordt teruggedrongen door deze intensieve aanpak. Daar is de recidive met zeventig procent afgenomen.

'Circles'

In Den Bosch zijn sinds december twee zogenoemde pedoseksuelennetwerken actief. Uit de eerste resultaten blijkt dat het opzetten van de netwerken in de regio Brabant goed is verlopen. Het enthousiasme van de vrijwilligers en professionals die erbij betrokken zijn, is groot, zegt Sjef van Gennip. Volgens hem kan dit helpen om 'nieuwe slachtoffers' te voorkomen.

De komende tijd wil de reclassering in Rotterdam, Dordrecht en Breda nieuwe pedoseksuelennetwerken starten. Advertenties in huis aan huis bladen en regionale kranten moeten helpen om die nieuwe vrijwilligers te werven.

Via www.cosanederland.nl is meer informatie te vinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl