Bouterse kan toch president worden

time icon Aangepast

Door correspondent Hennah Draaibaar

In Suriname liggen de politieke kaarten weer helemaal anders. De partij van Desi Bouterse, de Mega Combinatie, heeft vandaag een nieuwe overeenkomst getekend met de A-Combinatie van ex-rebellenleider Ronnie Brunswijk. Hierdoor heeft Bouterse weer een meerderheid in het parlement. Zijn partij heeft 23 zetels en de A-Combinatie heeft er zeven. Samen komen ze op 30 van de 51 zetels in het parlement.

Op 25 mei zijn er verkiezingen gehouden in Suriname. De partij van de oud legerleider kwam met 23 zetels als grootste uit de bus. Bouterse verraste vriend en vijand toen hij besloot samen te werken met zijn rivaal, Ronnie Brunswijk. De twee mannen hebben jarenlang lijnrecht tegenover elkaar gestaan toen Brunswijk, tijdens de binnenlandse oorlog, Bouterse fel bestreed.

Breuk

De onderhandelingen liepen echter spaak waardoor de samenwerking werd verbroken en A-Combinatie samen ging werken met het Nieuw Front van de huidige president Ronald Venetiaan. Ook deze samenwerking is nu verbroken omdat er ernstige beschuldigingen zijn geuit naar twee parlementariers uit de partij van Brunswijk. Zij zouden bij de verkiezing voor de voorzitter van het parlement, tegen afspraken in, gestemd hebben op de kandidaat van de partij van Bouterse.

In de nog prille samenwerking met het Nieuw Front kwam een behoorlijke breuk, waardoor Brunswijk weer terug ging naar Bouterse. Vandaag hebben de twee partijen een nieuwe overeenkomst getekend.

Vergadering

Morgen is er een huishoudelijke vergadering in het parlement en dan wordt een begin gemaakt met de voorbereidingen voor de verkiezing van de president. Deze moet met tweederde meerderheid, 34 stemmen, worden gekozen.

Als dat bij twee stemmingen niet lukt valt de beslissing in de Verenigde Volks Vergadering. Een bijeenkomst met ruim 900 volksvertegenwoordigers. Hier is een gewone meerderheid voldoende om de president te kiezen. Zoals de kaarten nu liggen, heeft de partij van Bouterse in deze vergadering een meerderheid.

STER Reclame